Crni susam: Čuva kosti, usporava starenje

Reguliše krvni pritisak, podiže imunitet, sprečava migrenu, prelome i osteoporozu

Zdravlje 21.07.2016 | 10:21
Crni susam: Čuva kosti, usporava starenje
Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo više od začina koji jelima daje bogatiji ukus.

- Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže čak 60 odsto više kalcijuma oljuštene. Sa opnom imaju i jači ukus što najbolje znaju Kinezi, koji ga često koriste u tradicionalnoj ishrani i medicini i visoko vrednuju njegove hranljive i lekovite sastojke. Susam se, inače, smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi, posebno odomaćenoj na Dalekom istoku. Ova veoma otporna biljka, lako se prilagođava najrazličitijim promenama i teškim uslovima - objašnjava nutricionista Nada Mišković iz "Bio Špajza".

Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usled lošeg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljšava san.

- Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unet u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju, sprečavajući prelome i osteoporozu i ima veoma važnu ulogu u održavanju imuniteta.

Izuzetno cenjen u ishrani, posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer poseduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sedih vlasi, slabljenje memorije i sluha.

Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno deluje na snižavanje lošeg holesterola, ima snažno antioksidativno delovanje, pa sprečava stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije.

- Da biste osetili blagotvorne efekte ove namirnice, trebalo bi da je uvrstite u redovnu ishranu. Možete, na primer, svakoga dana dodavati prstohvat crnog susama u salatu i druge obroke. Zbog bolje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, poželjno je da semenke sameljete ili potopite u malo vode tokom noći, a nakon toga da dodajete u jogurt, musli, napitke sa voćem. Ipak, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili dijareju - ističe naša sagovornica.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar