Pučisti planirali ubistvo Erdogana!?

Al Jazeera je došla u posjed dokumenata koji otkrivaju da su osobe koje su učestvovale u pokušaju vojnog udara u Turskoj planirale uhapsiti ili ubiti predsjednika Redžepa Taipa Erdogana. U prepiskama koje su pučisti vodili putem servisa za poruke WhatsApp nalaze se detalji o uklanjanju turskog predsjednika i imena 80 zvaničnika koji su trebali da preuzmu vlast nakon vojnog udara.

Svijet 18.07.2016 | 07:51
Pučisti planirali ubistvo Erdogana!?
Takođe, sadrže instrukcije vojnim snagama da otvore vatru na policijske službenike koji bi pružali otpor. Iz njih se može i vidjeti da su međusobno komunicirale većinom vođe udara koji su prenosili naredbe dalje, kao i povratne informacije.

Udar je trebao početi kasnije, odnosno u tri ujutro, ali čini se da su informacije procurile i da su bili prinuđeni krenuti ranije.

Direktor Al Jazeerine kancelarije u Istanbulu je potvrdio da su tri helikoptera sa 40 pripadnika specijalnih snaga upala u hotel u Marmarisu, gdje je odsjedao turski predsjednik, a vojnici su ga trebali uhapsiti ili ubiti, navodi se u dokumentima.

Međutim, Erdogan je napustio hotel privatnim helikopterom pola sata prije dolaska odmetnutih vojnika. Glavni vođa pokušaja udara bio je general koji je bio komandant vazdušnih snaga do 2015.

Predvodnici udara očekivali da će ih narod podržati "Dokumenti do kojih je došla Al Jazeera su vjerovanto dostavljeni iz najvišeg vrha Turske vlade. U njima se navodi da je vojni udar trebao početi u 21:30 po lokalnom vremenu, zauzimanjem dva najveća mosta u Istanbulu i državne TV stanice.

U isto vrijeme, tri helikoptera i 40 vojnika trebali su zauzeti hotel u Marmarisu kojem je boravio predsjednik Erdogan", objašnjava politički analitičar Marwan Bishara.

Najzanimljiviji dio se odnosi na spisak 80 osoba koje su trebale zauzeti ključne pozicije u državi nakon što se vojni udar uspješno provede, dodaje.

"Udar je trajao otprilike šest sati i cijela situacija je izgledala zaista čudno. Predvodnici udara su očekivali da će ih narod Turske masovno podržati i da će im se ostatak vojnih snaga pridružiti. To se, naravno, nije desilo."

Predsjednik Erdogan je zamolio građane da izađu na ulice i ostanu tamo, jer smatra da kriza još traje.

"Šest hiljada osoba je do sada uhapšeno, što ukazuje na to da Erdogan možda koristi situaciju kako bi uklonio sve kritičare njegove vlade", navodi Bishara, dodajući da još nije izvjesno kojim će pravcem Turska krenuti.

"Budućnost te zemlje će zavisiti od ponovnog uspostavljanja istinske demokratije, a sam proces mora biti politički. Erdoganova vlada će morati uključiti sve političke stanke u taj proces i osigurati otvorenu i ozbiljnu diskusiju o budućnosti Turske. Bitno je napomenuti da se turska opozicija na samom početku usprotivila vojnom udaru."

(Al Džazira)

Komentari / 0

Ostavite komentar