Toksične alge gutaju obale Floride

Prva pomisao na klimatske promene za većinu su razarajući tornado, jake suše ili obilne poplave, ali promene klime, sa sobom donose i neke manje poznate, ipak podjednako katastrofalne posledice. Sa njima su se suočili stanovnici gradova na Floridi čije obale polako prestaju da budu bajkovito mesto za sunčanje.

Svijet 18.07.2016 | 08:10
Toksične alge gutaju obale Floride
Obale Floride prekrila je gusta zelena masa. U pitanju su modrozelene alge ili modrozelene bakterije, pozante i kao cijanobakterije. Ove toksične alge pojavile su se u jatim duž obala Floride krajem juna, a njihov broj je svakog dana sve veći.

Naučnici su uvereni da ova pojava nije slučajna, čak naprotiv. Najstrašnije je što će sa godinama i povećanjem temperature opasne alge u daleko većem obimu prekriti ne samo obale Floride, već i druge delove američke obale, a neki čak strahuju i da bi pijaća voda mogla biti ugrožena.



Ove alge opasne su po životnu okolinu i smatraju se zagađivačem. Vlasti u onim delovima obale gde su primećene zabranile su kupanje, ali nekoliko plivača koji su plivali na različitim delovima priobalja Floride prijavili su povrede na koži koje liče na opekotine ili ozbiljne iritacije i mučninu u stomaku nakon što su plivali u modrozelenoj vodi.

Osim ljudi po koje su toksične i životna okolina koja je prva na udaru, posledice će trpeti i ekonomija. Hoteli u popularnim letovalištima na obalama Floride sve su prazniji, a planirane rezervacije se otkazaju. Mnoge plaže duž obale su zatvorene, pa je manji broj turista sasvim očekivan, ali koliko će Florida, koja značajan deo svojih prikuplja upravo od turizma, niko još uvek ne može da proceni.

Zbog čega su toksične alge zaposele Floridu?

Tokom poslednjih mesec dana, Florida se konstantno suočava sa povećanjem temperature i obarenjem rekorda kada je prosečna temperatura u pitanju za ovo doba godine, ali i velikim padavinama u prethodnom periodu.



- Kada imate jako visoke temperature, kao što je to slučaj na Floridi poslednjih mesec dana i obilne padavine, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu, onda imate savršene uslove za rast i razvoj modrozelenih bakterija. To posledica su promene klime i postojaće i dalje kako se planeta bude zagrevala - objašnjava Rob Mur, naučnik iz Nacionalnog centra za zaštitu prirodnih resursa i dodaje da je sa ovim problemom jako teško izaći na kraj jer su u pitanju organizmi koji jako brzo rastu.

Modrozelene alge nisu problem samo obala Floride. Jezero Eri takođe se muči sa najezdom ovih toksičnih algi i to već nekoliko godina unazad. U jednom trenutku problem je bio tako ozbiljan da je i sanabdevanje domaćinstava pijaćom vodom bilo na kratko prekinuto.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar