Počela komemoracija u Potočarima

Intoniranjem himne BiH, odavanjem pošte nastradalima, te obraćanjem načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, u Potočarima je počela komemoracija Bošnjacima iz ove i drugih opština nastradalim u julu 1995. godine.

Republika Srpska 11.07.2016 | 07:26
Počela komemoracija u Potočarima
Predviđeno je da se obrate i predsjednik Haškog tribunala Karmel Agijus, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, predstavnik porodica žrtava i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Skup u Potočarima za sada protiče bez incidenata, posjetilaca je znatno manje nego prethodnih godina, ali je više prosjaka i trgovaca, javio je dopisnik Srne.

Skup obezbjeđuje policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih agencija u BiH.

Zbog održavanja ovog skupa na snazi je poseban režim saobraćaja na putevima prema Srebrenici i onima koji ne moraju preporučuje se da ne idu do 15.00 časova prema ovoj opštini.

Nakon obraćanja u komemorativnoj sali pristupiće se polaganju cvijeća i odavanju pošte poginulima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u Potočarima, a nakon toga, uz vjerski obred pristupiće se ukopu fragmenata 127 posmrtnih ostataka identifikovanih Bošnjaka.

Osim zvaničnika iz institucija BiH i Federacije BiH, skupu prisustvuje ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i zvaničnici iz arapskih zemalja.