Hrvatska najzaostalija država Evropske Unije

Nakon pada komunizma u Evropi, Hrvatska je pored Slovenije, imala najveće šanse za uspješnu tranziciju i da postane bogata moderna ekonomija, ali ta šansa nije iskorišćena i sada je na dnu liste zemalja EU, a po razvijenosti su je pretekle Poljska, Češka ili Slovačka, koje su nekada bile daleko siromašnije, prenosi Indeks.hr.

Region 09.07.2016 | 07:47
Hrvatska najzaostalija država Evropske Unije
Uskoro će je prestići i Rumunija, pa će uz Bugarsku biti najslabije razvijena članica EU, piše taj portal.

Nedavno objavljeni podaci o  BDP po glavi stanovnika korigovani paritetom kupovne moći valuta potvrđuju dalji pad Hrvatske u odnosu na prosječnu razvijenost Evropske unije.

Slabi rast od samo 1,6 odsto u prošloj godini, u odnosu na rast EU od 2 odsto, pogoršao je poziciju Hrvatske pa je ona pala sa 59 odsto prosjeka EU u 2014. na 58 odsto prosjeka prošle godine.

Portal ističe da ako se analiziraju trendovi u posljednjih deset godina vidi se da Hrvatska stagnira, dok zemlje istočne Evrope zbog kvalitetnih razvojnih politika imaju snažan rast. Najsnažniji rast razvijenosti imale su Rumunija, Litvanija i Poljska.

Evropska komisija u svojim ranijim analizama svrstava Hrvatsku među zemlje s najlošijim izgledima rasta u dugom roku.

Rast je ograničen prije svega zbog niske stope zaposlenosti, koja je uz Grčku među najnižim u EU, a imaju i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Ako se tome doda i starenje stanovništva, koje smanjuje veličinu radno sposobnog stanovništva, jasno je zbog čega su prognoze loše.

Problem je i nizak kvalitet ljudskog kapitala, a rezultati hrvatskih studenata na PISA testu - međunarodnoj procjeni znanja i vještina na području matematičke i čitalačke pismenosti ispod prosjeka su 65 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem i među najlošijima su u EU.

Dok su druge zemlje tražile načine kako da olakšaju uslove poslovanja i tako podstaknu rast ekonomije i zapošljavanje, Hrvatska je tražila način kako da ubije svaku ekonomsku aktivnost, piše Indeks.

Osim što nisu konkurentni kada su u pitanju porezi i razni nameti, imaju izuzetno komplikovan pravni okvir i slabu administraciju, koja bilo kakav poslovni poduhvat pretvara u pakao, navodi se u tekstu i dodaje da je štetu koju je neprijateljski raspoložena administracija nanijela Hrvatskoj nemoguće izračunati.

Tako je zbog poslovnog okruženja Hrvatska znatno slabija u odnosu na uporedive zemlje, u privlačenju industrijskih i izvozno orijentisanih investicija, navodi portal.

Izvor: Index.hr

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja

09.07.2016 05:55

I opet idete tamo na crno raditi

ODGOVORITE
Name

Kobac

09.07.2016 06:28

I možete zamisliti gdje smo mi nakon toliko godina još se ni zločin nije riješio tj ni smjesta se nismo pomakli još ratujemo na neki način samo što nefrcaju čahure nikad bolje kao da živimo 1000 godina pa imamo vremena za to učinimo nešto makar za sljedeću generaciju

ODGOVORITE
Name

Dje ba

09.07.2016 07:33

Cuj Hrvatska najzaostalija! Laze portal. Onakav Konzm napravili u fabrici Rudi Cajavec! Iz vana dobro izgleda, nisam nikad usao u njega. I necu. Nisam nikad usao ni u njihovu lijepu, kao da sam znao da je najzaostalija. Sve u svemu razvalili su Jugoslaviju, a sad ce razvaliti i Evropsku Uniju. .

ODGOVORITE
Name

Zlocini

09.07.2016 07:46

EU to nije vise briga. Oni po vraćaju od Muslimana. Simbol socijalne pomoći, kriminala i sveg ostalog. Rat u Bosni je postao interna stvar bivših republika SFRJ. RH je primjer da članstvo ništa ne znači osim poreza državama čiji ste državljani tj. Uvida Šta imate, a niste prijavili. EU je o tome i nista vise.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

09.07.2016 08:19

A, to je ta svjetska kriza o kojoj nam nasa Zeljkica stalno prica. Sad kad vidim grafikone sve mi je jasno.

ODGOVORITE
Name

TRN

09.07.2016 09:00

Zato su dali i zeleno svjetlo Srbiji da udje u EU da ne budu zadnji.

ODGOVORITE