Novi nameti Vlade Semberskim ratarima!

Povećanje cena ulaska na kvantašku pijacu u Bijeljini proizvođači koji svoju robu prodaju na Agrotržnom centru vide kao novi namet Vlade Republike Srpske koja gazduje preduzećem A.D. Grad.

Republika Srpska 08.07.2016 | 15:29
Novi nameti Vlade Semberskim ratarima!
U AD Grad, koji u ime Vlade Republike Srpske gazduje ovim prostorom, tvrde da poljoprivrednike to povećanje neće značajnije opteretiti.

U Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije navode da se kriza u kojoj se poljoprivrednici nalaze sve više produbljuje. Nove cene na kvantašu ratarima će, kako ocenjuju, na godišnjem nivou povećati izdatke za nekoliko stotina maraka.

"Ne vidimo nijedan razlog za povećanje cene od skoro 20 odsto, pogotovo što ništa nije učinjeno na poboljšanju uslova koje imamo na tom prostoru u Agrotržnom centru" kaže Risto Arsenović.

Dodaje da su poljoprivredni proizvođači na ovaj način postali kolateralna šteta menadžmenta preduzeća Grad, koji na ovaj način pokušava da obezbedi stabilno poslovanje.

U preduzeću Grad kažu da je odluku o povećanju cena doneo Nadzorni odbor na predlog uprave radi povećanja prihoda.

"Na stočnoj pijaci nismo povećali cene, na kvantaškoj su izvršene korekcije, koje neće značajnije opteretiti poljoprivrednike, a prihodi koje na taj način obezbedimo preduzeću će omogućiti bolje poslovanje", kaže direktor AD Grada Miladin Gavrić.

Na optužbe udruženja da su uslovi na pijaci nehigijenski, Gavrić odgovara da bi u prvom redu trebalo izmeniti navike korisnika koji se krajnje bahato i nemarno odnose prema državnoj imovini.

"Svakog drugog dana mi moramo menjati slavine i lavaboe u mokrom čvoru koji su polomljeni ili oštećeni. Smeće iza sebe ne ostavlja niko drugi nego korisnici tih usluga koji ne poštuju nikakva pravila" kaže Gavrić.

Njega čudi što se udruženje ne bavi nekim drugim nametima i troškovima koji daleko više finansijski opterećuju ratare od korekcije cena na kvantašu.

Novi cenovnik

Po novom cenovniku, ulaz na Kvantašku pijacu u Agrotržnom centru za kamione je sa 10 povećan na 12 KM, za auto sa prikolicom sa 6 na 8 KM, za traktor sa prikolicom sa 8 na 10 KM, a za auto karavan sa 3 na 4 konvertibilne marke.

BN TV/Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

m

08.07.2016 13:53

Krenulo je.

ODGOVORITE
Name

Valter

08.07.2016 15:20

A šta je to krenulo? Šta treba da krene? Nije to nikakvo poskupljenje iako su svi proizvodi (uglavnom povrće) jeftini ali uvijek je bilo da je onima koji kupuju skupo a, na žalost sve što poljoprivrednik proizvede, jeftino? Seljaku se može pomoći na hiljadu drugih načina ali, očito, da to niko ne zna i neće! To je generalno a što se tiče mendžmenta, taj direktor može raditi samo na šalteru u nekpoj od banaka, ne svim jer ga ne bi primili!???

Name

Nemanja

08.07.2016 14:25

Ima li vece izdaje od ekonomskog unistavanja sopstvenog naroda i stvaranja prazne ljusture od Republike Srpske u kojoj je sve manje Srba a sve vise onih koji odlaze i ostavljaju svoje najmilije!?

ODGOVORITE
Name

gantar.

09.07.2016 14:24

Tako ti je to'bravo'naslednici otomanci!samo juriš'SAMO vam je to ostalo.ZAPAMTITE jednom :buna je na pragu'nema vam spasa[lopovi]ali sve govori ! da vas pakao čeka.

Name

bole

08.07.2016 14:55

Nema kredita od MMF sad će te vidjeti kako musa dere jarca , ima da bude namet na vilajet , nećeš moći živiti od kazni i poreza i raznih poskupljenja . Tako su i Turci radili dok nije skočila kuka i motika .

ODGOVORITE