Sporne akreditacije obrazovnih ustanova

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović rekao je da znatan broj visokoškolskih ustanova u BiH nije akreditovan, a da tek treba da počne akreditovanje studijskih programa pojedinačno.

Republika Srpska 07.07.2016 | 13:58
Sporne akreditacije obrazovnih ustanova
Na današnjem okruglom stolu u Banjaluci o temi "Unapređenje procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u BiH", Halilović je apelovao da visokoškolske ustanove koje nisu ni započele proces akreditacije to učine što prije.

"Standardi i smjernice za akreditaciju su usvojeni u maju na nivou EU, a mi smo ih već ugradili u domaće akte. Izmjene koje su urađene odnose se i na institucije visokog obrazovanja i na našu agenciju, ali i na obrazovne vlasti. Današnji okrugli sto je dobrodošao za razmjenu iskustava o dosadašnjem procesu akreditacije i otklanjanje poteškoća koje su se do sada javljale", rekao je Halilović novinarima u Banjaluci.

On kaže da se, generalno gledano, ne može biti zadovoljno stanjem u visokom obrazovanju u BiH, posebno izdvajanjima za naučno-istraživački rad koja su, naveo je, najniža u Evropi.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Miroslav Bobrek rekao je da i u Srpskoj postoje visoke škole koje nisu akreditovane, ali da je veliki broj najvećih visokoškolskih ustanova akreditovan i da u njima studira 90 odsto ukupnog broja studenata u Srpskoj.

"Moglo bi se reći da su visokoškolske ustanove u dosadašnjem procesu akreditacije imale značajne aktivnosti na unapređivanju svog funkcionisanja prema evropskim standardima i kriterijumima, prvenstveno, kroz veći fokus na kvalitet rada, nastave i organizovanja visokoškolske ustanove", istakao je Bobrek.

On je naglasio da su na visokoškolskim ustanovama manji problem materijalni resursi, a više kadrovski, u smislu da nedostaje nastavnog kadra, te da je postupak izbora nastavnog kadra dosta nepouzdan.

Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu sa kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH i standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

U registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH do sada je upisano 20 visokoškolskih ustanova u BiH, a 18 ih je u procesu akreditacije.

U Republici Srpskoj od 22 licencirane visokoškolske ustanove do sada je akreditovano 12, a dvije akreditacije su u toku.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

bijeljina

07.07.2016 12:14

Sve sem drzavnih treba ukinuti to je zlo misle da su nesto zavrsili a ne znaju kako se zovu

ODGOVORITE
Name

Vlado

07.07.2016 12:43

Ja sam se mučio da završim državni, a znam čovjeka koji je kupio diplomu i sada je on tobože neki rukovodilac u državnoj firmi. Ma fuj!

Name

sone

07.07.2016 12:44

Ne laprdaj. Pričaš gluposti. Znam ih ja koliko hoćeš koji su polupismeni, a završili državne fakultete.

Name

Aco

07.07.2016 13:30

Ni drzavni , a ni privatni nisu mjerilo za pamet. Eto Seselja zavrsio sve sto se moglo, a osto tupan.

Name

BL

07.07.2016 13:37

A ti si vjerovatno završio privatni pa si pismen. Šta misliš da uporedimo polupismene sa državnih fakulteta sa tvojim "pismenim" sa privatnih pa da sumiramo krajnji rezultat?

Name

re

07.07.2016 13:47

Pa po vama sa državnim se ne radi nigdje a sa privatnim dje god hoćeš.. pa demantujete sami sebe bolidi!! Bolesnika što su završili državni i glupača što su jahale po prof znam koliko hoćeš

Name

Đorđe

07.07.2016 14:02

Studiram paralelno i na privatnom i na javnom fakultetu. Mnogo više rada i truda sam uložio na privatnom fakultetu, nešto manje na javnom. Na oba fakulteta opšti prosjek mi je iznad 9.5. Ali opet - sve je od fakulteta do fakulteta.

Name

predrag

07.07.2016 15:31

A Đorđe kralju, ti osnovnu školu si vjerovatno teško završio. Kako možeš tako s.ati. Izgleda po tebi sa privatnikom nema zajebancije. Stidi se toga što si izbacio kroz usta.

Name

bum bum

07.07.2016 16:33

Znate li i jednog STRUČNJAKA ,iz bilo koje oblasti,koji je završio fakultet na banjalučkom univerzitetu.

Name

re bum

07.07.2016 17:16

Bum bum ja ne znam ni jednog, ko zavrsi banjalučki univerzitet može samo da bljuje po privatnim školama, jadno

Name

Slobomir

07.07.2016 13:06

Zna li neko da li Pavlović fakultet još radi posle afere i sta ja sa tim ?

ODGOVORITE
Name

Student

07.07.2016 14:00

Piše se da radi...Ne dolazite, profesori nisu primili pola godine platu.

Name

PF

07.07.2016 20:59

Pavlovića fakultet je idealan za one koji imaju para a nemisle učiti. Plati školarinu i diploma je garantovana. Teža je svaka srednja škola od sadašnjeg Pavlovića fakulteta. Nekad je to bilo drugačije.

Name

Mare

07.07.2016 14:57

Pojedini cak i drzavni fakulteti su prosli kroz akreditaciju koja niti je dobro niti adekvatno uradjena.Kako moze biti akreditovan fakultet koji ima samo 4-5 profesora na studijskom programu koji npr zive u gradu gdje je lociran fakultet. A onda jos bolje kada zagrebete u teme radova za doktorat tih istih profesora koji zive u tom gradu vidite da to nije nikakav naucni rad.U rangu su studentskog rada na zapadu. Nasi fakulteti su tu da bi "pojedinci " zaradjivali ozbiljan novac kroz transe iz budzeta i medjunarodne npr Tempus projekte. Roditelji nisu svjesni da im djeca nista ne nauce zavrsavajuci kobajagi ozbiljne fakultete.Al koga briga sve to? Nek se kotrlja.Cast fakultetima iz BL.

ODGOVORITE