Srbac: Ne zaboravljaju poginule borce

Pripadnici Drugog pješedijskog bataljona Srbačke lake brigade proteklog vikenda na svečan i dostojanstven način obilježili su godišnjicu svoje jedinice i tim povodom odali dužnu poštu poginulim saborcima. Svečanost je počela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježjima poginulih članova ovog bataljona u Srpcu i Poveliču, a delegacija ove jedinice odala je poštu i sedmorici neidentifikovanih boraca koji se nalaze u zajedničkoj spomen-grobnici na Gradskom groblju.

Republika Srpska 04.07.2016 | 15:00
Srbac: Ne zaboravljaju poginule borce
Potom je po tradiciji nastavljeno druženje pripadnika Drugog bataljona i članova porodica poginulih boraca, kojem su prisustvovali i predstavnici ostalih boračkih kategorija i udruženja ove opštine.

Na prijeđeni ratni put uspomene je evocirao jedan od komandanata jedinice Dragan Aleksić, koji je pritom naglasio hrabro i dostojanstveno držanje njegovih saboraca na odbrambenoj liniji, kada je ih je na vozučko-ozrenskom ratištu napao desetorostruko brojniji neprijatelj sa odredima mudžahedina i ostalih bjelosvjetskih fanatika i kada su pretrpjeli značajne gubitke prilikom egzodusa srpskog naroda sa Voziće i Ozrena.„Hrabre borce koji su pali na odbrambenoj liniji, ali i žrtve civilnog stanovništva ne smijemo nikada zaboraviti", naglasio je Aleksić i izrazio divljenje što je tom prilikom pokazana velika hrabrost i pravo viteštvo srpskog borca.

Poginuli borci i njihove porodice ne smiju biti zaboravljene dok traju ovakve manifestacije, rekao je jedan od komandanata ove jedinice Zoran Đukić i pozvao potomke boraca da nastave ovu tradiciju.„Iz godine u godinu sve nas je manje. Evo za poslednjih godinu dana trojica nisu među živima. Zato me raduje da je među nama borcima sve više njihovih očeva, djece i unučadi, a to i jeste osnovni cilj našeg okupljanja, da se priča o prošlom nametnutom ratu i da se ratni put kojim smo prošli ne prekine, da se prenosi sa koljena na koljeno“, rekao je Đukić.

Druženje je nastavljeno, a čitavu manifestaciju pripadnici Drugog bataljona sami su finansirali.

BN televizija/S. K.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

04.07.2016 20:36

Svim palim gradjanima srbacke Opstine koji zivot svoj izgubise u borbi za KRST casni i Slobodu zlatnu neka je vjecni spomen medju nama. Bog da njima dusu prosti. Slava im i hvala za sve dobro koje oni ucinise u zivotu svome za spas i Vaskrs SRBstva i SRBije!

ODGOVORITE