Što prije usvojiti budžete u pet opština

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske zatražilo je od Pravobranilaštva Srpske izricanje mjere privremenog finansiranja za Novo Goražde, Trnovo, Gradišku, Srbac i Jezero.

Republika Srpska 04.07.2016 | 13:00
Što prije usvojiti budžete u pet opština
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je riječ o privremenoj mjeri koja će važiti do usvajanja budžeta ovih lokalnih zajednica za ovu godinu.

"Privremena mjera je kopija posljednjeg usvojenog budžeta i ona nema stavku za lokalne izbore koji nam slijede, tako da tu možemo očekivati određene probleme", rekla je Rešićeva novinarima u Banjaluci apelujući da lokalne zajednice što prije usvoje lokalne budžete.

Rešićeva je pojasnila da se resorno ministarstvo odlučilo na traženje mjere privremenog finansiranja upravo zbog neusvajanja budžeta ovih lokalnih zajednica i nefunkcionisanja lokalnih vlasti u tim lokalnim zajednicama.

Prema njenim riječima, opština Trnovo ima posljednji usvojen budžet iz 2014. godine, a opštine Novo Goražde, Srbac, Gradiška i Jezero iz 2015. godine.

Rešićeva je dodala da u Srpcu i Gradišci postoji problem zbog promjene skupštinskih većina, ističući da skupštinske većine u ovim lokalnim zajednicama postoje, ali da je ključni problem nedostatak komunikacije između načelnika i lokalnih parlamenata.

Kada su konkretno finansije u pitanju, Rešićeva je dodala da opština Novo Goražde ima problem sa budžetom i čestim blokadama računa zbog sudskih presuda, te da bi ova opština jedina u narednim danima trebalo da usvoji budžet.

Rešićeva je podsjetila da se mjera privremenog finansiranja izricala i u ranijim godinama lokalnim zajednicama koje su imale problema sa usvajanjem budžeta, a da bi problem trebalo da bude riješen donošenjem novih zakonskih rješenja o lokalnoj samoupravi.

"Tekst novih zakona ćemo ponuditi Vladi u narednim danima. Po tim zakonima svako neodržavanje sjednice skupštine opštine duže od šest mjeseci iz bilo kojeg razloga značiće raspuštanje tog tijala i nove izbore", istakla je Rešićeva.

Ministar uparve i lokalne samouoprave Srpske naglasila je da građani ne smiju biti taoci nefunkcionisanja lokalnih vlasti, te da je upravo cilj novih zakonskih rješenja da se tako nešto preduprijedi.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar