Sovjetska podmornica koja je užasavala SAD

„Lira“ je postizala neverovatnu brzinu od 41 čvora i mogla je da zaroni na dubinu od 700 metara, zbog čega je bila teška meta za druge podmornice.

Svijet 03.07.2016 | 19:04
Sovjetska podmornica koja je užasavala SAD
Američki magazin „Nešenel interest“ objavio je tekst o sovjetskoj podmornici „liri“ koja je bila strah i trepet za SAD.

Autor članka piše o neverovatnoj brzini podmornice — 41 čvor. Osim toga, „Lira“ je mogla da zaroni na dubinu od 700 metara, zbog čega je bila teška meta za druge podmornice.

„Sovjetske ’lire‘ su mogle da urade više nego većina američkih podmornica danas“, navodi autor članka.

U članku se posebno ističe nuklearni reaktor na tečno gorivo koji je podmornici davao ogromnu snagu: nijedna podmornica nije imala tako jak sistem. Osim toga, pomenuto je i naoružanje „lire“ — veličina podmornice je omogućavala da se na palubi drži isti arsenal kao i na drugim sovjetskim podmornicama.

Autor takođe piše i o automatizaciji podmornice koja je omogućavala da se smanji brojnost posade i vreme reagovanja na vanredne situacije.

Prva podmornica projekta 705K „Lira“ počela je sa radom 31. decembra 1971. godine i za deset godina bilo je izgrađeno još sedam takvih podmornica. Sa početkom perestrojke smanjeno je i finansiranje projekta što je dovelo do toga da te podmornice budu povučene iz sastava flote.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

04.07.2016 00:54

Pod pritiskom javnosti koje je radila u zemljama ISTOCNOG Bloka kao peta kolona, Rusija se dobrovoljno razoruzavala a zemlje NATO pakta naoruzavale!

ODGOVORITE