"Fajl 17" krije konačnu istinu o napadu 9/11?

Američka vlada skinula je oznaku poverljivo sa izveštaja na kojem se nalazi lista od 30 osoba koje istražitelji traže radi novih dokaza o napau 11. septembra.

Svijet 03.07.2016 | 17:52
"Fajl 17" krije konačnu istinu o napadu 9/11?
Dokument poznatiji kao “Fajl 17” mogao bi da otkrije šta piše u tajnih 28 stranica izveštaja o terorističim napadima na Njujork i Vašington, a koji navodno dokazuje umešanost Saudijaca.

“Mnogo podataka iz Fajla 17 je napisano na osnovu onoga što piše u tih 28 strana”, rekao je bivši senator Floride Bob Grejam.

Grejam veruje da su napadači imali značajnu vezu sa Saudijskom Arabijom.

“U tom dokumentu piše ‘Evo, još dodatnih pitanja na koja nema odgovora i zašto verujemo da bi Komisija o 9/11, FBI i CIA trebalo da pronađu odgovore“, dodao je Grejam.

Među 30 imena su i Fahad al-Tumari i Omar al-Bajumi.

Al-Tumari je imam u jednoj džamiji u Kulveru u Kaliforniji, a osumnjičen je da je pomagao napadačima.

Saudijac Al-Bajumi je takođe navodno pomagao teroristima u San Dijegu 2000. godine.

“Al Bajumi ima značajne veze sa saudijskom vladom i mnogi pripadnici lokalne zajednice muslimana u San Dijegu veruju da je on zapravo saudijski obaveštajac“, piše u izveštaju.

Al Bajumi je napustio SAD nekoliko nedelja pre napada.

Ranije je šef CIA Džon Brenan rekao da će 28 strana izveštaja biti objavljeni, ali da oni ne sadrže dokaze o tome da je Saudijska Arabija umešana.

“Verujem da će tih 28 strana da budu objavljeni i to podržavam jer će tada svi videti da Saudijci nemaju veze s tim“, rekao je Branan.

Predsednik SAD Barak Obama naredio je da se skine oznaka poverljivo sa tog dela izveštaja još 2014. godine. Objavljivanje je ranije blokirao Džordž Buš, jer navodno nije želeo da remeti odnose SAD i Saudijske Arabije.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vrs rvi

04.07.2016 12:18

Zašto ne pitaju Putina, to je jednostavnije. Čovjek ih je ljubazno upozorio na mogući napad jer su to ruske tajne službe odkrile. Pitanje je da li su to slučajno ili namjerno ignorisali jer je Putin zaprijetio da će objaviti ko je sve umješan u to. Ovo mi se čini kao objašnjenje da se Crkva u Njujorku zapalila od svijeća?! FBI i CIA prave misteriju od svega jer u svakom slučaju imaju "ruke zavučene do ramena".

ODGOVORITE