Pokolj u Bagadadu: Islamisti ubili 83 ljudi

Najmanje 83 osobe poginule su jutros, a 176 ranjeno u dva odvojena bombaška napada džihadista Islamske države u centru Bagdada, saopštili su irački zvaničnici.

Svijet 03.07.2016 | 11:39
Pokolj u Bagadadu: Islamisti ubili 83 ljudi
Prvi napad se dogodio kada je eksplodirao automobil-bomba u gusto naseljenoj šiitskoj četvrti Karada, u jeku priprema za obeležavanje završetka svetog islamskog meseca ramazana, a među 78 žrtava i 160 povređnih uglavnom su porodice i mladi, navodi se u saopštenju.

Druga eksplozija dogodila se u istočnom delu Bagdada, a u njoj je poginulo pet i ranjeno 16 osoba.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a mesto prve eksplozije obišao je i irački premijer Hajder al-Abadi.


Džihadisti su na svom sajtu objavili poruku u kojoj navode da su meta napada bili šiiti i da "pohodi mudžahedina protiv tih otpadnika neće prestati".

Napadi su usledili nedelju dana pošto su iračke snage proglasile da je oslobođen grad Faludža, koji je bio pod kontrolom Islamske države.

Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, među kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje je grad Mosul i veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.



(Mondo.rs)
(Foto: AP Photo/Khalid Mohammed)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pa

03.07.2016 10:10

DOK JE BIO SADAM OVOGA NIJE BILO / JADNI LJUDI - NI KRIVI NI DUZNI !

ODGOVORITE
Name

Istina

03.07.2016 11:13

Pa gde im je sad ta famozna Amerika koja tlaci i ubija