Milović: Stanje u RiTE "Gacko" je stabilno

Trenutni finansijski minus nije alarmantan i treba ga posmatrati kao investiciju koja će preduzeću u narednim godinama donijeti značajne benefite, rekao je u intervjuu za Press izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko", Srđan Milović.

Republika Srpska 01.07.2016 | 18:09
Milović: Stanje u RiTE "Gacko" je stabilno
Kako komentarišete finansijski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora, po kojoj RiTE "Gacko" ima minus od preko 20 miliona KM?

"Finansijski izvještaj je urađen korektno, pomenuti minus se najvećim dijelom odnosi na investiranje u prethodne dvije godine. Firma je u tom periodu uložila oko 100 miliona KM vlastitih sredstava u opremu, rješavanje tehnoloških problema i taj minus se odnosi uglavnom na to. Ne smatram da je to gubitak, to su uložena sredstva koja će u narednim godinama imati svoje finansije benefite. Tako da, ne smatram da je taj gubitak rizičan i opasan za budućnost preduzeća."

Mediji posljednjih dana pišu o tome da je 188 radnika u RiTE "Gacko" zaposleno mimo konkursa. Koji je Vaš komentar na to?

"Radnici nisu primljeni mimo konkursa. Radnici su primljeni na određeno vrijeme, u skladu sa zakonom, pozivom preko Biroa za zapošljavanje, tako da je zakonska procedura u potpunosti ispoštovana. To možete vidjeti i u revizorskom izvještaju, mislim da je tamo detaljno obrazložena procedura po kojoj su radnici primljeni u radni odnos.Generalno, što se tiče zapošljavanja, mi i danas imamo nedostatak kvalifikovane radne snage i fali nam još uvijek oko 150 radnika. Od tih 188 koji su primljeni na određeno vrijeme, većina je primljena u proizvodnju, a jedan dio je zaposlen po zahtjevu socijalnih organizacija, prije svega djeca poginulih boraca i članovi najugroženijih porodica u Gacku."

Kakvi su planovi za razvoj i budućnost preduzeća? Do kada planirate otplatiti trenutni dug, naveden u revizorskom, finansijskom izvještaju?

"U 2014. godini smo imali situaciju da je praktično zatvoren bivši površinski kop 'Gračanica' i trebalo je početi sa otvaranjem novog površinskog kopa. To su, u rudarstvu, ogromne investicije koje nijedno preduzeće ne može samostalno izvesti, već tu po pravilu učestvuju i država i druge finansijske institucije.

Mi smo uspjeli otvoriti novi površinski kop, odnosno krenuti u otvaranje novog površinskog kopa samostalno i imali smo znatne investicije koje u prethodnom periodu nisu ispoštovane. Drugim riječima, nagomilale su se investicije koje su trebale da se ostvare u prethodnih desetak godina. Sada imamo prilično dobru situaciju u novootvorenom kopu i očekujemo da će u narednih par godina trenutni minus biti anuliran.

S obzirom na povoljnu situaciju u preduzeću, mogli bismo ga otplatiti i ranije, ali razmišljamo dugoročno i vodimo računa o poslovanju i neophodnosti investiranja u druge tehnološke procese. Dakle, preduzeće je likvidno i minus će u narednom periodu biti anuliran."

Izvor: Pres RS

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

modričanin

01.07.2016 18:37

Kod vas je sve stabilno dok ste vlast,posle vas ostaje pustoš.

ODGOVORITE
Name

rudar

01.07.2016 19:02

Ti preuzeo Srdjane pricu tvojih predpostavljenih iz B.Luke. Sve je dobro i nema krize dok se potpuno ne zatvori ili bankrotira.Nemoj nas Gacne levatiti srece ti

Name

ZoranT

01.07.2016 19:49

Čista LAŽ !

ODGOVORITE
Name

Hm

01.07.2016 21:57

Dovoljno mi je da ga vidim na slici.

ODGOVORITE
Name

Koji je bio bolji

01.07.2016 22:22

Posle Nasufa boljeg i cestitijeg direktora nije elektrana imala niti ce imati. Direktoru sve najbolje a vama sto lupate stavite prst na celo i malo razmisljajte prije nego ista progovorite.

ODGOVORITE
Name

građanin

01.07.2016 22:37

E čuj Srđana šta izjavljuje. Kao da mu pamet lebdi. Auuuu

ODGOVORITE
Name

Ja

02.07.2016 08:50

SAO Hercegovina

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.07.2016 09:30

Termograding? Lager? Teikom? Talite se, a?

ODGOVORITE