Putin i Erdogan 40 minuta na vezi

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je telefonom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Njihov prvi razgovor nakon sedam meseci trajao je 40 minuta.

Svijet 29.06.2016 | 15:40
Putin i Erdogan 40 minuta na vezi
Televizijska mreža CNN na turskom jeziku objavila je da su se ruski i turski predsednik dogovorili da se lično sastanu u najkraćem mogućem roku.

Turski izvori bliski Erdoganu navode i da je razgovor dvojice predsednika bio "veoma produktivan i pozitivan".

Putin i Erdogan su u razgovoru istakli da je potrebno preduzeti neophodne korake da bi se oživeli rusko-turski odnosi, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Oni su tokom razgovora izrazili odlučnost da se bore protiv terorizma, dodaje se u saopštenju.

Putin i Erdogan najverovatnije će se sastati na marginama predstojećeg samita G-20 u Kini, javile su agencije, pozivajući se na neimenovane turske zvaničnike.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz predsedništva u Ankari, Rojters je naveo da će se oni sastati pre i tokom samita G-20 u septembru u Kini.

Istovremeno, neimenovani turski zvaničnik je za AFP rekao da će sastanak biti održan na marginama tog samita.

Kako je objavljeno, Putin je nakon razgovora naložio da se započne "normalizacija" trgovine sa Turskom.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ranije je rekao da se očekuje da će Putin lično izjaviti saučešće turskom predsedniku povodom tragedije koja se u utorak odigrala na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu kada su bombaši samoubice izveli napad i usmrtili više od 40 ljudi, a ranili više od 200 osoba.

Prvi razgovor dva predsednika odvija se posle sedam meseci, koliko su odnosi dve zemlje zategnuti pošto je Turska oborila ruski vojni avion koji je učestvovao u operacijama u Siriji.

Erdogan se ove sedmice izvinio Putinu za smrt ruskog pilota, a Peskov je ocenio da je to veoma važan korak ka normalizaciji odnosa.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boxon

29.06.2016 14:18

Eto, a meni govore da puno pričam na telefon!

ODGOVORITE
Name

vlado SRBIN

29.06.2016 22:44

CAMILE onaj iz srebrenice vidis budalo tvoj Erdogan izvini se a ti bolan zapeo e necu zvat Vucica ocu narkomana Ćedu i takoti opet Ćedo u Srebrenici ma nesto kontam dal bi pozvo Putina nesreco jedna.

ODGOVORITE
Name

ekonomija

30.06.2016 00:07

Odoše paprike i paradajz za rusiju, a rusi za antaliju. A mi odosmo u k...c

ODGOVORITE
Name

gh

30.06.2016 04:32

U Putina jos uvijek telefon sa gajtanom

ODGOVORITE