Putin sutra šalje Srbiji dva helikoptera 'mi 17'

Dva helikoptera "mi 17" samo su početak ranije ugovorene isporuke ruske vojne tehnike i opreme Srbiji. Vučić sa Putinom krajem maja u Moskvi dogovorio najpovoljnije moguće uslove.

Srbija 27.06.2016 | 14:02
Putin sutra šalje Srbiji dva helikoptera 'mi 17'
Dva ruska helikoptera "mi-17" biće isporučena Srbiji sutra rano ujutro, na Vidovdan, saznaje Informer! Isporuka ovih letelica samo je početak realizacije ranije ugovorenog aranžmana o opremanju srpskih oružanih snaga ruskom vojnom tehnikom i opremom.

Kako saznajemo, helikoteri 'mi 17' sleteće u Srbiju u noći između 27. i 28. juna, a primopredaji letelica najverovatnije će prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić lično.

Ova dva helikoptera su samo početak isporuke ruske ratne tehnike. Kako smo ranije već pisali, postignut je dogovor i da srpska vojska dobije najsavremenije ruske raketne sisteme tipa "smerč" i "uragan".

Čuvanje neutralnosti

Realizacija istorijskog vojno-tehničkog sporazuma sa Rusijom znači da Srbija postaje sve ozbiljnija vojna sila u regionu.

"Srbija, za koju predsednik Putin stalno naglašava da je poslednji ruski saveznik na Balkanu, može da računa na posebne uslove nabavke naoružanja. To znači da za Beograd ne važe tržišne cene i uslovi, a Rusija će u svakom smislu, pa i finansijskom, maksimalno izaći u susret" ističe Informerov sagovornik, diplomata blizak Kremlju.

On nije mogao da otkrije konkretne finansijske uslove isporuke, ali uverava da Srbija "sasvim sigurno neće platiti tržišnu cenu":

"Ruska strana je vrlo fleksibilna u ovom aranžmanu... Uostalom, predsednik Putin je obećao pomoć u slučaju pretnje NATO. To naravno ne znači da se Srbija svrstava u vojni blok ili savez, ali znači da je Srbija zemlja kojoj bratski pomažemo. Naš cilj jeste da vaša zemlja uspešno sačuva poziciju vojne neutralnosti. Da se ne lažemo, neutralnost je danas moguća samo ako ste vojno moćni da odvratite moguću provokaciju ili agresiju..."

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su ove vesti veoma važne za bezbednost Srbije.
 
"Dogovor premijera Vučića i ruskog predsednika Putina o strateškom naoružanju jeste istorijski i veoma važan. Nikad ne znamo šta se može desiti i država mora biti sposobna da se brani. Isporuka tog naoružanja, koje podrazumeva i raketne sisteme "smerč" i "uragan", a možda i S-300, ipak će u velikoj meri zavisiti od našeg budžeta", podvlači Dragaš.

Važna isporuka

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da bi bilo jako dobro da se realizuje dogovor Beograda i Moskve.

"Bilo bi dobro da helikopteri dođu i da krene realizacija dogovora s Rusijom. Mnogo toga je u igri i iskreno se nadam da se sve neće završiti na praznim rečima. Daj bože da se dogovor Beograda i Moskve ispoštuje do kraja" zaključuje Dragišić.

Karakteristike
helikoptera "mi-17"
- maksimalna nosivost 4.500 kg
- dužina 18,65 m
- visina 4,76 m
- maksimalna masa pri poletanju 13.000 kg
- maksimalna brzina 262 km/h
- pogon od dva motora snage 2.700 KS

Izvor: Informer

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

brzi

27.06.2016 12:30

Kad stizu SU.35

ODGOVORITE
Name

kosta

27.06.2016 12:35

Zasto se koristi rijec 'dobije' (helikopter) kada je mnogo mnogo adekvatnija i tacnija 'kupi' Naime ne ne radi se ni o kakvom Putinovom 'poklonu' Srbiji, nego o cistoj trgovini/kupovini

ODGOVORITE
Name

Urke

27.06.2016 15:03

Ja, baš si ppametan, pa kupi ti ako možeš

Name

Бањалучанин

27.06.2016 12:58

Надам се да ће ускоро и С-400.

ODGOVORITE
Name

mislim

27.06.2016 12:59

Bilo bi bolje da im salju industriske masine

ODGOVORITE
Name

SULUDI POSMATRAC

27.06.2016 15:31

Mislim,,stace nam masine kad se nose traspareni *VUCICU NIJE SVE U RADU* kaze patkica.

Name

adam

27.06.2016 13:01

Dali je Baja bio na primopredaji??

ODGOVORITE
Name

Eha

27.06.2016 13:09

Obzirom da Hrvatska ima samo jedan helikopter, Bosna dva neispravna, a ostale republike nemjau nijedan, Srbija ce biti daleko najjaca u regionu. Jos ako im podalju i dva camca bice balkanska super sila.

ODGOVORITE