Ima li zastoja na putu Beograda do Brisela?

Posle referendumskog "ne" Velike Britanije, Evropska unija ne namerava da menja bilo šta u odnosu na proces evropskih integracija Srbije, poručuju za "Novosti" iz Brisela.

Republika Srpska 25.06.2016 | 21:00
Ima li zastoja na putu Beograda do Brisela?
"Naše mišljenje o pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ostaje nepromenjeno. Iskreno se nadamo da ćemo biti u mogućnosti da ih otvorimo još tokom našeg predsedavanja koje ističe 30. juna", poručio nam je juče portparol holandskog predsedništva EU Dirk Fermej.

Da li će odluka Velike Britanije samo "okrznuti" naš evropski put ili će mu zadati ozbiljan udarac moglo bi da se nasluti već u ponedeljak, kad se na dnevnom redu Radne grupe za proširenje (KOELA) bude našlo davanje zelenog svetla za otvaranje poglavlja 23 i 24.

I u Briselu i u Beogradu očekuju da zemlje članice postignu dogovor oko zajedničke pregovaračke pozicije EU za ove oblasti, a pravo glasa imaće i predstavnik Britanije u KOELA.

Po rečima ministarke za EU Jadranke Joksimović, bregzit će privremeno pomeriti fokus evropskih zemalja na načine redefinisanja odnosa unutar EU i sa Britanijom, ali to neće bitnije promeniti dinamiku evropskih integracija Srbije:

"U prilog tome govori i izjava komesara za proširenje Johanesa Hana o tome da će EU zadržati politiku proširenja i da će nastojati da konsoliduje temeljne vrednosti EU, među kojima je proširenje bila jedna od najuspešnijih politika. Za nas je važno da nastavljamo strateški pravac reformi, vrednosti i standarda EU, i mislim da će to biti vrednovano na pravi način među članicama EU. Uporno objašnjavamo građanima da je put evropskih integracija deo unutrašnje reformske politike Srbije, jer tako dolazimo do viših standarda života i rada, sigurnije države, većih investicija, fondova."

I Tanja Miščević, šefica našeg pregovaračkog tima sa EU, smatra da se za Srbiju ništa dramatično preko noći neće desiti, jer će pregovori o izlasku Britanije iz EU trajati najmanje dve godine. A kad se sporazum postigne, njega moraju da ratifikuju sve države članice.

Iako je EU sada, posle rezultata referenduma, u velikom iskušenju, ima mišljenja da bi ovo što se trenutno događa moglo da bude i pozitivno po Srbiju, jer će se iz Brisela sada truditi da pokažu kako je EU još primamljiva.

DAČIĆ: NAROD VEĆ IZABRAO

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da Srbija treba da nastavi svoj evropski pravac. On je rekao da su izbori bili referendum o tome kojim putem građani žele da Srbija ide, odbacivši put izolacije, sukoba i nestabilnosti:

"Zaprepašćujuća je neodgovornost pojedinih desničarskih stranaka, koji evropski put Srbije proglašavaju voljom jednog čoveka, misleći na premijera Vučića. Zaboravljajući namerno da su pre tačno dva meseca građani Srbije na izborima dali plebiscitarnu podršku takvoj politici, a da su antievropske stranke doživele debakl osvojivši sve zajedno samo nešto više od 10 odsto glasova."

DEVENPORT SE NE PAKUJE

Posebno je zanimljiv slučaj šefa Misije EU u Srbiji Britanca Majkla Devenporta, koji je na ovo mesto došao na predlog Londona, i to direktno sa funkcije ambasadora Velike Britanije u našoj zemlji.

Na pitanje upućeno Devenportu, koji je ušao u petu godinu mandata, na koji način će odluka Britanije uticati na pregovore Srbije sa EU i da li Devenport razmišlja o ostavci na ambasadorsku funkciju, iz Misije EU dobili smo odgovor da dok se "ne završi procedura izlaska, Britanija ostaje članica EU, sa svim pravima i obavezama".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

znak

25.06.2016 19:21

Ima zastoj. Kod Dodika. Zivi bili pa vidjeli.

ODGOVORITE
Name

Leko

25.06.2016 20:57

Dodik koci i u Srbiji ,ceka se sta kaze vlada rs pa ce vucic reci ne ili da.

ODGOVORITE