Alarmantno: Pomama za lažnim diplomama

Pomama za lažnim diplomama. Policija Republike Srpske prošle godine otkrila je oko 50 krivotvorenih diploma. Falsifikat diploma za vozače košta od 700 do 1 200 maraka. Ima li policija rješenje za ovaj problem?

Republika Srpska 24.06.2016 | 19:56
Alarmantno: Pomama za lažnim diplomama
Siguran posao – lažna diploma. Policija Republike Srpske je prošle godine otkrila 50 fasifikovanih diploma. Najviše su lažirana svjedočanstva srednje škole. Posebno su bile tražene diplome za vozače kamiona. U Udruženju prevoznika kažu da se do falsifikata dolazi jednim telefonskim pozivom.

Eksplozija falsifikata među kamiondžijama bila je prije šest godina. Tada su organizovani protesti prevoznika. Ipak, od toga nije bilo velike vajde. I danas, kažu, toga ima.

Falsifikatori su se usavršili do te mjere da u prosvjetnoj republičkoj inspekciji ne mogu utvrditi da li je neka diploma falsifikat. To, kažu, radi policija nakon vještačenja. U policiji piznaju da je sve teže uočiti razliku između falsifikata i originala.

Nakon što policija utvrdi da je riječ o lažiranoj diplomi – slijedi krivični postupak. Prije nekoliko godina otkrivene su velike štamparije na području Banjaluke, Bijeljine i Trebinja. U Bijeljini i Banjaluci prošle godine je evidentirano 45 falsifikovanih diploma – uglavnom za vozače. U Istočnom Sarajevu kupovale su se krivotvorene diplome za šumarske i saobraćajne tehničare.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

harden

24.06.2016 18:26

Ja dobre fore pa samo neko pametan neka kaze koja je razlika izmedju ovih falsifikovanih i diploma sa privatnih ,putujucih fakulteta.Mozda u cijeni?

ODGOVORITE
Name

pop

24.06.2016 20:13

Sto kamiobdzije kupuju falsifikate a opstinski cinovnici su posteni i kupuju ispite.niko nije pao na privatnom fakultetu.sve brucosi od 45 godina.

Name

borac

24.06.2016 18:46

Malo jaca bruka ste vi svi zajedno sa policijom trazite bijdne kamiondzije a sta je magistratima doktoratima tu nemate muda??

ODGOVORITE
Name

pa

24.06.2016 18:55

Zaposle covjeka sa fakultetskom diplomom...a nakon toga polaze odnosno.kupuje diplomu srednje.....

ODGOVORITE
Name

vss

24.06.2016 19:29

Hiljade i hiljade lažnih diploma je izdato od koledža i škola sa odobrenjem za rad. Zašto su i te diplome i svjedočanstva lažna? Zato što iza takvih diploma i svjedočanstava ne stoji apsolutno nikakvo znanje. Sve te diplome su kupljene. Te diplome i svjedočanstva su uništili sva državna preduzeća. Država ništa ne preduzima, jer iza takvih diploma stoji upravo država. Kad se pojave neke iza kojih ne stoje lažne škole i koledži, onda policija dobije nalog da takve počisti, da ne smetaju biznisu sa diplomama. A pri tom svemu, u javnosti se pokušava prikupiti i neki politički poen. Uvijek će biti dovoljno budala koje će smatrati da se direktor policije Vasić zauzima za red i poredak i da niko nije nedodirljiv. A očito je da jeste.

ODGOVORITE
Name

nigdje

24.06.2016 22:18

Nigdje veze, sva preduzeća, bar većina njih je uništila oligarhija sa državnih fakulteta, ista ona za koje glasaš, poklopi se ušima i šuti

Name

vss

25.06.2016 12:06

Nigdje, glup si ko tocak. Mora da si " menadzer" za nesto.

Name

NN

24.06.2016 20:15

Kakve lažne diplome. Sve su to regularne diplome kupljene u Širokom Brijegu, zahvaljujući Min. prosvjete RS. Ovaj Vasić lupeta bez veze.

ODGOVORITE
Name

mg

24.06.2016 20:24

U Mup_u je najvise takvih diploma

ODGOVORITE
Name

mami

24.06.2016 21:10

Ako je osoba upisana umaticnu knjigu ne moze joj niko nista. U suprotnom je falsifikat. Pitanje je samo ko koliko zna i ume da radi povereni posao

ODGOVORITE
Name

ČUJ ŠOFERI

24.06.2016 21:12

SAD ĆE ŠOFERI NASTRADATI. MA JEL. HAPSITE VI GOSPODO ONE SA FAKULTETSKIM DIPLOMAMA KOJE SU KUPILI PA SAD SJEDE PO MINISTARSTVIMA. BANDITSKA DRŽAVA.

ODGOVORITE
Name

Doplomata

24.06.2016 21:26

Dodjite u RiTe Gacko, tamo je svaka druga ''kupljena'' Znas da osoba nije srednju mogla da zavrsi, da iz Gacka makla nije, ne daj Boze studirala i odjednom masinski inzenjer ... i posle kazu vrati se u Gacko ... Vazi vazi :)

ODGOVORITE
Name

Slavki

25.06.2016 00:27

Univerzitet Žuti Most Srebrenica. Vaše je samo da dođete i donesete uplatnice iz banke a sve ostalo je naša briga. Ponosni smo na naše kadrove koji se nalaze na odgovornim funkcijama i vode bitne poslove u ovoj regiji. Ni stanparija nam nije ravna. Predsjednik fakulteta.

ODGOVORITE
Name

Titov ing

25.06.2016 04:22

Kupuju se i diplome inžinjera svih struka, koji samo znaju koristiti kompjuter. Npr. jedan dvojkaš srednje teh. škole u BN star oko 45 god. bavio se trgovinom, sada je dipl.inž... završio u Novom Sadu na "državnom" faxu, a sada je postavljen partijski (snsd) na funkciju u ogranku državnog organa u BN

ODGOVORITE
Name

HAHAHAHHA

25.06.2016 10:02

Svi ste vi smiješni i neobrazovani kad tako pričate, Vasiću! Ništa lakše, nego utvrditi falsifikovanu diplomu. To može svaki prosvjetni radnik. Unošenje podataka o završenoj školi i fakultetu je toliko složen i sistematičan posao da ga mladi prosvjetari ne znaju ni raditi bez pomoći starijih kolega. Zato je vrlo jednostavno ustanoviti ko je falsifikovao jer falsifikati ne postoje u školskoj dokumentaciji. Dakle, uzmeš mu diplomu ili svjedočanstvo, vidiš na njoj kad je i gdje završio, odeš tamo i u školskoj dokumentaciji ga potražiš i, naravno, ne nađeš jer su matične knjige tako pravljene da se u njih ne može naknadno, mimo svoje generacije, upisivati. Ali, to nikog ne interesuje. Pričajte vi šuplju i zatupljujte još više narod.

ODGOVORITE
Name

Sn1p3r

26.06.2016 00:06

Prodajem diplomu povoljno, jeftinije nego sto sam je ja kupio.

ODGOVORITE