Baždarević: Sad imam razne solucije za tim BiH!

Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH istakao je zadovoljstvo, posebno nastupom i ponašanjem igrača na Kirin kupu u Japanu, gdje je po njemu reprezentacija dobila dodatni kvalitet.

Fudbal 25.06.2016 | 16:00
Baždarević: Sad imam razne solucije za tim BiH!
BiH je od maja ove godine odigrala test utakmice s Luksemburgom, Švajcarskom, Španijom, te na Kirin kupu sa Danskom i Japanom. Ostvaren je skor od tri pobjede, te po jedan remi i poraz.

"Bilo je dosta ružnih natpisa u javnosti oko toga ko od igrača ide, a ko ne ide u Japan na Kirin kup. Sve što se dešavalo prije Kirin kupa i sve odluke koje su donesene isključivo su moje i mog stručnog štaba. Bilo je problema sa povredama igrača, koje sam planirao povesti. Nisam se puno osvrtao na natpise u javnosti, mada to ponekad teško padne, jer dolazi od ljudi koji bi trebali raditi u interesu reprezentacije, a ne protiv nje. Međutim, nema nikakve ljutnje i sretan sam što smo uspjeli da ispoštujemo fudbal u našoj zemlji. Lijepo je bilo vidjeti sedam-osam igrača iz domaće lige da igraju na tako visokom nivou protiv jakih protivnika. Osvajanje Kirin kupa je neka vrsta satisfakcije i za igrače i za mene", kazao je Baždarević.

Bh. fudbalere u septembru očekuje početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Rivali BiH u grupi su Belgija, Kipar, Grčka, Estonija i Gibraltar.

"Analiziraćemo sve protivnike. Mislim da je Belgija tu najjača i najopasniji rival u grupi. Mogu dobiti svakoga, ali isto tako može im se parirati. No, oni su i dalje apsolutni favoriti u našoj grupi. Ide period koji je jako delikatan. Igrači ne igraju, mijenjaju klubove, čeka ih period adaptacije, tako da ne znamo u kakvom ćemo stanju biti na startu kvalifikacija. Do te prve utakmice sa Estonijom ima još puno vremena i moramo sačekati da prođe ljeto, mada moram reći da smo pripreme počeli prije tri mjeseca. Nadam se da ćemo imati zdrave i igrače koji igraju u dobroj formi. Kirin kup nam je donio proširenje konkurencije, što nismo imali u prošlim kvalifikacijama. Oni koji su igrali u Japanu zaslužili su pohvale i počinju kucati na vrata reprezentacije. Imamo mlađih i svježijih igrača, koje do sada nismo imali. Sada ako dođe do povrede ili suspenzije imamo razne solucije", zaključio je selektor bh. fudbalera.

Baždarević je dodao da je Danijel Milićević, fudbaler belgijskog Genta, stekao pravo nastupa za BiH, ali da to ne znači da će sigurno dobiti poziv za star kvalifikacija. Isto tako selektor je obavio razgovor sa mladim Kenanom Kodrom, napadačem španske Osasune,koji je izrazio želju da zaigra u dresu "zmajeva".

U kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, BiH će prvu utakmicu odigrati 6. septembra protiv Estonije u Zenici.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar