Hoteli u Srpskoj sve više tijesni za turiste

Republika Srpska konstantno bilježi porast broja dolazaka i noćenja turista, a zbog sve većeg broja gostiju sve je izraženiji i problem nedovoljnog broja smještajnih kapaciteta, naročito u Banjaluci.

Republika Srpska 20.06.2016 | 16:05
Hoteli u Srpskoj sve više tijesni za turiste
Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske (TORS), Srpska je lani imala 294.781 posjetu i 686.944 noćenja što je za 13,3 odsto više posjeta i za 14,7 odsto više noćenja u odnosu na 2014. godinu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj noćenja u prošloj godini u RS najveći je u posljednjih šest godina.

"Posebno veliki rast broja turista bilježe planine, gdje je broj posjeta lani za čak 48,7 odsto veći u odnosu na godinu ranije", rekla je direktor TORS-a Nada Jovanović.

Naglašava da je, sudeći prema statistikama, trend rasta broja turista nastavljen i u ovoj godini. Jovanovićeva kaže da se posebno Banjaluka suočava sa nedostatkom smještajnih kapaciteta, zbog čega turisti nerijetko odlaze da prenoće u drugoj opštini. Dodaje da izgradnja hotela sa četiri i pet zvjezdica treba da bude prioritet u oblasti turizma.

U hotelima kažu da nerijetko moraju da vrate goste.

"Vrlo često nam je svih 55 soba i tri apartmana, sa koliko raspolažemo, popunjeno pa smo prinuđeni da goste vratimo jer ih nemamo gdje smjestiti", rekli su u banjalučkom hotelu "Jelena" dodavši da im najviše gostiju dolazi iz Slovenije.

Slična situacija je i u hostelu "Monako" gdje je tokom ljeta vrlo teško rezervisati sobu.

"Ljeto je vrijeme kada nam posao cvjeta, dolaze nam gosti iz Slovenije, Italije i Engleske. Mnogi ostaju samo jednu noć, ali ima i onih koji su nekoliko dana ovdje", rekao je vlasnik hostela Aleksandar Popović dodavši da je često u situaciji da gosta uputi na drugu lokaciju, jer nema slobodnu sobu.

Menadžer hotela "Cepter" u Kozarskoj Dubici Milanka Zečević ističe da je broj noćenja u ovom hotelu u protekle tri godine utrostručen.

"Najveća gužva je tokom juna, jula i avgusta, pa zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta često ne možemo primiti goste", rekla je Zečevićeva.

Dodaje da su najviše noćenja lani ostvarili gosti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije i konstantno je prisutan trend rasta broja noćenja.

Jezero Balkana i izletište Zelenkovac kod Mrkonjić Grada privlače svake godine hiljade turista, a opština se nalazi na području jednog od najvećih lovišta u BiH "Mliništa – Lisina - Klekovača".

U Agenciji za privredni razvoj Mrkonjić Grada ističu da su smještajni kapaciteti kojima opština raspolaže nedovoljni da bi ugostili sve posjetioce, a godinama za turizam nije izdvojena ni marka.

"Jedini hotel koji smo imali u centru je zatvoren. Pored toga, tu su motel "Balkana" i izletište Zelenkovac sa nekoliko bungalova", rekli su u Agenciji.

Dodaju da mnogi turisti smještaj pronalaze u privatnim vilama na području opštine.

Za razliku od Banjaluke, Kozarske Dubice i Mrkonjić Grada, turisti lakše nađu smještaj u Prijedoru. Upravnik hotela "Prijedor" Božo Žeželj kaže da je hotel pun jednom ili dva puta godišnje.

"Mnogo više turista dolazi u Banjaluku, tamo su sva dešavanja, pa je razumljivo i da su gužve velike", kazao je Žeželj.

U prvih pet mjeseci ove godine u Trebinju je zabilježeno 17.500 noćenja, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period lani. U ovom gradu, prema riječima nadležnih u Turističkoj organizaciji, imaju dovoljno smještajnih kapaciteta.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

20.06.2016 14:25

RS treba da razmislja o izgradnji lusuzni hotela barem po jednog u Banja Luci, Bjeljini i Trebinju. Sto bude veca konkurencija izmedju hotela bice i jeftinija prenocista!

ODGOVORITE
Name

Zasto

28.06.2016 15:36

Zasto nijedna rijec nije o banjoj vrucici, koja sa preko 200 000 nocenja stvara 30% svih nocenja u republici srpskoj.

ODGOVORITE