Utopilo se 14 djece, uhapšen instruktor

Broj žrtava nesreće na jezeru u ruskoj oblasti Karelija porastao je na 15, od kojih su 14 djeca i jedan instruktor.

Svijet 19.06.2016 | 19:20
Utopilo se 14 djece, uhapšen instruktor
Prema prvim podacima Istražnog komiteta, djecu i instruktore iz rehabilitacionog kampa "Park-hotel Sjamozero", koji su bili u čamcima zatekla je oluja na jezeru, prenio je Sputnjik. Tokom plovidbe po Sjamozeru u Prjažinskoj oblasti Karelije, čamci su se prevrnuli i potonuli. Petoro djece je hospitalizovano, a jedan od instruktora je uhapšen.

"Kako je ranije saopšteno, jedan osumnjičeni je već uhapšen. U ovom trenutku tragamo za još dvojicom koji se kriju od istražnih organa i istražujemo ko je neposredno učestvovao u organizaciji odmora djece", rekao je zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

On je dodao da saosjeća sa svim roditeljima djece koja su poginula zbog "aljkavosti i gluposti odraslih kojima su oni povjerili najdragocenije - život i zdravlje svoje djece".

Prema Markinovim rečima, istragom je utvrđeno da je odmor djece u Kareliji organizovala firma "Park-hotel Sjamozero". Žrtve su, prema prvim podacima, bila djeca bez roditeljskog staranja i djeca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina, saopšteno je u pres-službi Rosturizma.

"Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo bezbjedno izlaziti na vodu", naveli su u Rosturizmu.

Potraga za nestalima se izvodi uz pomoć helikoptera Mi-8 i Ka-32 Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Ranije je saopšteno da je grupa od 49 ljudi, među kojima je bilo od 12 do 15 djece, nestala u oluji na jezeru Sjamozero u Kareliji. Policija je saopštila da je potonuo brod sa tinejdžerima.

"Grupa od 49 djece je otišla u subotu 18. juna na splav. Grupa nije bila registrovana u Ministarstvu za vanredne situacije. U grupi se nalazilo od 12 do 15 djece sa pratnjom. Tokom noći oni su upali u oluju. Ima poginulih", saopštila je načelnica uprave za turizam Ministarstva kulture Karelije Jekaterina Biktimirova.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su, prema prvim informacijama, poginula djeca iz Moskve.



(Sputnjik)
(Foto: Ilya Timin / Sputnik)

Komentari / 0

Ostavite komentar