Apel na četiri crkve da se pridruže saboru

Lideri pravoslavnih crkava uputili su na Kritu, gde se održava Svepravoslavni sabor, apel Ruskoj pravoslavnoj crkvi i još trima da prisustvuju tom istorijskom skupu, čiji je cilj pokazivanje jedinstva.

Svijet 18.06.2016 | 09:30
Apel na četiri crkve da se pridruže saboru
Portparol Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Džon Hrisavgis rekao je da će lideri deset od 14 pravoslavnih crkava tražiti da se reše pitanja zbog kojih su četiri crkve odbile da učestvuju na tom skupu.

On je istakao da su se lideri crkava sastali ranije juče i istakao da nameravaju da upute zvaničan zahtev drugim crkavama da im se pridruže na Svepravoslavnom saboru, preneo je AP.

"Oni će se dobro potruditi da dovedu svoju braću", poručio je Hrisavgis.

Svepravoslavni sabor je trebalo da okupi predstavnike 14 pravoslavnih jurisdikcija, ali su par nedelja pre tog skupa neke crkve počele da odbijaju učešće zbog nezadovoljstva povodom propisa za održavanje sesija.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Učešće su otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Svepravoslavnom saboru, koji će trajati do 26. juna, prisustvuje delegacija SPC predvođena patrijarhom srpskim Irinejom, a istovremeno sa delegacijom SPC na Krit su doputovale i delegacije Jerusalimske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sabor

18.06.2016 07:48

Skup ekumenista!

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

18.06.2016 12:55

Izmedju Drugog i Treceg Rima, Carigrada i Moskve vodi se borba oko prvenstva. Carigradsku Patrijarh osim casti nista drugo nema, ni Svete Sofije niti vjernik a Patrijarh RUSKI vodi i prestavlja jednu od najmnogoljudnijih Slavenski CRKVI koja ima vise Pravoslavni vjernika nego sve druge crkve zajedno. Borba oko vlasti i prividne casti, borba oko carstva zemaljskog podjelice Sveto Pravoslavlje. Zato Sabor na Kritu nije trebalo ni zakazivati niti odrzavati pogotovo kada se zna da su pojedine saborske odluke na trazenje MASONA unapred donesene, kao sto je pitanje jedinstva Pravoslavnih hriscana i rimokatolika, promjena starog osvecenog crkvenog JULIJANSKOG Kalendara sa novim rimokatolickim ili grigorijanskim kalendarom, predaja naciobalni crkvi u SAD pod jurizdikciju carigradskog Patrijarha i drugim jeretickim ucenjima koja nemaju svoje opravdanje u ucenju Svetog Pravoslavlja. Zato ne treba nikoga cuditi sto su pojedine Pravoslavne crkve otkazale svoje ucesce na Saboru na Kritu, jer "blago covjeku koji neide na sabor necastivi i u drustvu nevaljalih ljudi ne sjedi!" (Ps.1,1)

Name

xxl

19.06.2016 10:11

Mikiču, ako postoji nečastivi onda se on javlja kroz tvoj lik i djelovanje.,

Name

Mile D.

18.06.2016 08:36

Odmah Referendum. To je protiv RS.

ODGOVORITE