Kim s lakoćom kreira atmosferu straha

Vašington otvoreno razmatra bombardovanje kako bi "degradirao nuklearne sposobnosti" Severne Koreje, tvrdi Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje. Kim Džong Unovi zvaničnici najavili su i da spremaju odgovor.

Svijet 18.06.2016 | 08:10
Kim s lakoćom kreira atmosferu straha
KCNA, novinska agencija koju kontroliše Pjongjang, prenela je reči portparola Ministarstva spoljnih poslova koji kaže da će takve napade tretirati kao čin rata.

U Pjongjnagu tvrde da imaju tako pouzdane podatke da tvrde da će rat početi u avgustu.

"Činjenica da su o operaciji "preventivnih napada" govorili javno, na vojnim vežbama sa Južnom Korejom, da će se opasan secenario rata realizovati u avgustu, ne možemo da okrenemo glavu, moramo da se spremimo", kaže porparol.

Tokom poslednjih nekoliko meseci Pjongjang je kritikovao Vašington i Seul zbog izvođenja "generalne probe za invaziju" u blizini severnokorejske granice.

Ipak, rat SAD i Severne Koreje malo je verovatna scenario, bar ako se uzmu obzir analize iz Pentagona koje ukazuju da bi u slučaju napada na nuklearna postrojenja Pjongjang odgovorio žestoko tako bi Južna Koreja, koja je saveznik SAD u tom regionu, bila "zasuta napadima hemijskim i biloškim oružjem" uz procenu da bi u tom slučaju u Južnoj Koreji bilo preko 250.000 mrtvih.

Izvor: Blic/Agencije
Foto:  Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar