Spremni na saradnju ako se ukinu sankcije

Rusija je spremna da prva pruži ruku Zapadu ukoliko se uveri da će za tim slediti odgovarajući koraci ka ukidanju sankcija Moskvi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svijet 18.06.2016 | 07:39
Spremni na saradnju ako se ukinu sankcije
Ruski predsednik je ovako prokomentarisao predlog bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji se nastupajući na plenarnom zasedanju Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma založio za ukidanje sankcija Rusiji, prenosi Sputnjik.

Sarkozi, međutim, smatra da inicijator u vezi s ovim pitanjem treba da bude Moskva.

Prema mišljenju francuskog političara, najjači treba da pruži ruku prvi.

A „najjači su Rusija i predsednik Putin“, izjavio je Sarkozi i dodao da autoritet ruskog lidera na Zapadu niko ne negira.

„Mislim da u njegovom (Sarkozijevom) predlogu postoji konstruktivni element na koji treba obratiti pažnju. I mi bismo bili spremni na takve korake kada bismo bili uvereni u to da neće da nas, kako se kaže u narodu, zavrnu. Moramo da budemo uvereni da će jednostrana dejstva Rusije biti praćena koracima koji joj idu u susret, koji neće biti, kako je poznati klasik govorio, jedan korak unapred, a dva koraka unazad“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, sada je teško reći kako se može uveriti Rusija da su partneri raspoloženi za takav rad.

„Mislim da je ovde i danas potrebno uveriti ne nas, nego naše partnere u Kijevu, da ispune očigledne obaveze koje su na sebe preuzeli na osnovu Minskog sporazuma“, naveo je Putin.

Rusija želi da vodi dijalog s jakom Evropom, jer razgovor sa slabim partnerom ima veću cenu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin komentarišući mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU.

„Želite da kažem šta Rusija misli, želi li da razgovara sa jakom Evropom ili sa slabom. Rusija, naravno, želi da razgovara s jakom Evropom, jer voditi dijalog sa slabim partnerom više košta, uvek se može očekivati da će ga neko sa strane pritisnuti i da će svi dogovori i planovi zajedničkog rada biti razoreni. A jak partner nikada neće dozvoliti tako nešto“, istakao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Italije Mateom Rencijem, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik je naveo da se mišljenja eksperata o tome da li će Evropa biti jaka ili slaba ukoliko Velika Britanija izađe iz EU razilaze.

On je kazao da pojedini eksperti govore da će Evropa biti bolje skoncentrisana, a neki govore da je to samo prvi korak ka propasti ostatka Evrope itd., i dodao da neće navoditi svoje lično mišljenje o tom pitanju.

„Smatram da treba da poštujemo izbor naroda Velike Britanije, kakav god da on bude. Potrebno je samo sačekati nekoliko dana i videti šta će se dogoditi“, zaključio je Putin.

Govoreći o rastu nacionalizma u Evropi, ruski predsednik je naveo da Rusija nema nikakve veze s rastom popularnosti nacionalističkih pokreta u Evropi.

"Vaše pitanje je složeno i deo je ovog pitanja — to je tvrdnja, tvrdnja Evrope, utisak koji se stiče u Evropi da Rusija navodno podržava nekakve nacionalističke partije i da ima s njima neke posebne odnose. Ja sam odavno, pre deset godina, govorio svojim evropskim prijateljima da je uz politiku koju oni vode neizbežan rast popularnosti nacionalističkih pokreta i partija. S porastom priliva izbeglica i migranata, upravo se to danas i događa. Mi s tim zaista nemamo ništa“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje italijanskog novinara.

Ruski predsednik je naveo da je pitanje pomoći izbeglicama veoma osetljivo, humanitarno pitanje.

On je dodao da je ljudima koji beže od rata potrebna pomoć, ali pomažući im svaka zemlja mora da misli, pre svega, na svoje građane.

"Mi ne nameravamo da se mešamo u ta pitanja“, dodao je ruski predsednik.


Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ooooo vidi sad

18.06.2016 06:49

Ko visoko leti nisko pada poklopi se usima i kad se povuce te iz Kremlja tad odlaze sankcije a posli pred sudom odgovarati za bombardovanje nevinog naroda u Siriji.

ODGOVORITE
Name

009

18.06.2016 07:11

То ћеш почекати а тако ти и треба а опет иста прича јер само ће обични народ трпити и можда гладан бити.

Name

ff

18.06.2016 07:02

Ko visoko leti nisko pada.

ODGOVORITE
Name

kiki

19.06.2016 17:36

Putin visoko leti.. sve vise poletio. Живела Русија и Путин.

ODGOVORITE