NBC: Zašto niko ne priča o 'Novak slemu'?


Novinar američke TV mreže En-Bi-Si Džo Posnanski posvetio je autorski tekst najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću u kojem analizira zašto mediji nisu posvetili više pažnje njegovom poslednjem uspehu.

Svijet 17.06.2016 | 07:57
NBC: Zašto niko ne priča o 'Novak slemu'?
Iako deluje nemoguće, Novak Đoković se nalazi u najvećoj seriji u istoriji Open ere, piše Posnanski.

"Deluje kao da to nije moguće tako brzo pošto su Rodžer Federer i Rafael Nadal promenili definiciju najboljeg tenisera, ali eto, desilo se. Đokovićeva relativno sigurna pobeda protiv drugog igrača sveta Endija Marija u finalu Rolan Garosa mu je donela četvrti uzastopni Gren slem. To se nije dogodilo još od Roda Lejvera 1969. godine, samo godinu dana pošto su turniri počeli da dozvoljavaju profesionalcima da se takmiče sa amaterima. To je bilo, u najmanju ruku, drugačije vreme", naveo je Posnanski.

I dok su velike uspehe Tajgera Vudsa i Serene Vilijams novinari nazivali "Tajger slem" i "Serena slem", Đokovićevo osvajanje četvrtog gren slema jedva je propraćeno, piše Posnanski.

"Niko ne govori o ''Novak slemu''. Čak i unutar tenisa, većina medija se fokusira na činjenicu da je osvojio sva četiri gren slema u karijeri - on sada ima Rolan Garos pored tri Vimbldona, dva Ju-Es opena i šest Australijan opena. To je sjajno, ali to se u skorijoj prošlosti dešavalo. Andrea Agasi je to uradio. Rodžer Federer je to uradio. Rafael Nadal je to uradio. Ipak, niko od njih nije osvojio četiri gren slema u nizu", podseća američki novinar.

Kako je preneo RTS, Posnanski smatra da je iz dva razloga Đokoviću bilo teško da pridobije simpatije.

"Ocigledni razlog je: rodio se u eri Federera i Nadala. Ta dva titana nisu ostavila mnogo kiseonika bilo kome drugom", kaže on.

Duel Federer–Nadal je bio sve u tenisu. Izvlačili su najbolje jedan iz drugog. Šta još vam je bilo potrebno? Od 2006. do 2010. Federer i Nadal nisu osvojili samo dva gren slema. Đokovic je osvojio jedan, a Del Potro drugi. I nikoga nije bilo briga, to su bile anomalije", piše Posnanski.

Onda se probio Đoković osvojivši 2011. tri gren slema, pet mastersa, dobio je 41 uzastopni meč i, ono što je najvažnije, dobio je 10 od 11 mečeva protiv Federera i Nadala:

"To je uradio dok su Federer i Nadal dobijali legendarni status i niko nije želeo da vidi kako padaju. Delovalo je da na svakom turniru Đoković igra ulogu negativca. On je igrač koji je okončao Rafinu dominaciju na šljaci. On je igrač koji je dva puta sprečio Federera da osvoji rekordni osmi Vimbldon", podseća dalje američki novinar.

Đoković je sve to izdržao, ali tu je, navodi novinar En-Bi-Sija, još jedna stvar - Novakova briljantnost nije lako uocljiva kao Federerova i Nadalova.

"Ako je Federer lepota, a Nadal snaga, šta je Đoković? Ne može se opisati jednom rečju. Kontraš? Konstantan? Njegovu genijalnost nije lako opisati. To je ritern servisa direktno u stopala. To je njegovo vraćanje tri vezana udarca koji su izgledali kao vineri. Udarac po udarac, Đokovic nikada na promašuje", naveo je Posnanski i dodao: "Nekada je teško pronaci magiju u zaslepljujućoj efikasnosti u Đokovicevoj igri".

Tu magiju je, smatra Posnanski, pokazao i u finalu Rolan Garosa kada je svaki put stizao Marijeve skraćene loptice.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

slobodan

17.06.2016 07:00

HE IS THE BEST PLAYER IN THE WORLD AND GOOD MAN. WE ARE VERY PROUD OF HIM.

ODGOVORITE