'Rat' između Tužilaštva BiH i OEBS-a u BiH

Misija OEBS-a u BiH danas je predstavila analizu procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH u kojoj je iznesen niz nedostataka i zamjerki na rad Tužilaštva BiH. Analiza se nije dopala Tužilaštvu BiH koje je Misiju OEBS-a optužilo za pokušaj rušenja pravosuđa BiH, a šefa Misije Džonatara Mura za pokušaj osvete, jer je obuhavaćen istragom u predmetu Fahrudin Radončić.

Bosna i Hercegovina 16.06.2016 | 22:57
'Rat' između Tužilaštva BiH i OEBS-a u BiH
Engleski sudija Džoana Korner, autor Analize o precesuiranju ratnih zločina na nivou BiH, istakla je da je uočila niz ozbiljnih problema čije hitno rješavanje treba da bude prioritet, ukoliko BiH želi da realizuje vlastitu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Sudija Korner u pisanoj Analizi ističe da ne postoji saradnja između glavnog Tužioca BiH Gorana Salihovića i sudija Suda BiH koji smatraju da Salihović, opsjednut nastojanjima da ostvari povoljne statističke rezultate, pažnju usmjerava na jednostavnije manje predmete na uštrb procesuiranja visokorangiranih počinilaca. Zamjerke su upućene i na činjenicu da na predmetima ratnih zločina rade neiskusni tužioci i da nema dovoljno obučenih istražilaca, što za rezultat ima nekvalitetne optužnice.

Analizom sudije Korner u Tužilaštvu BiH su više nego nezadovoljni. "Ova navodna analiza rađena na plaži u Neumu predstavlja direktan udar na pravosudne institucije BiH", tvrdi portparol Tužilaštva BiH Bosis Grubešić i dodaje: "Ovo je vjerovatno rezultat revanšizma i ličnih frustracija šefa Misije zbog toga što je pokušao da vrši direktan uvid u određene predmete Tužilaštva. Tražio je nesmetan pristup svim predmetima, što je protivno svim zakonskim propisima u BiH. Treba imati u vidu i činjenicu da je svojim ponašanjem doveo do toga da je obuhvaćen određenim istražnim radnjama u predmetu Radončić i drugi."

Na optužbe iz Tužilaštva, šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur odgovara: "Veoma interesantno. Ne znam kakve on izvore ima, ali mi smo nezavisna institucija koja razgovara sa svim političarima u BiH. Nije tajna da sam se sastajao sa Radončićem, sa Dodikom i sa svim ostalim političarima. Mi smo često u kontaktu, jer je to dio našeg posla."

Mur dodaje da je Analizu procesuiranja ratnih zločina na nivou BiH na osnovu ozbiljnog istraživanja uradila stručna osoba uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je još 2006. godine OEBS-u dao pravo na neograničen pristup svim predmetima Suda i Tužilaštva BiH.

"Nije u pitanju nikakva zavjera. Analiza je rezultat konkretnog i profesionalnog rada. Date su i preporuke i nadam se da će profesionalne institucije prihvatiti te preporuke, reagovati na njih", kaže Mur.

Međutim iz Tužilaštva BiH odgovaraju da će upoznati nadležne institucije Ujedinjenih nacija sa pokušajem rušenja pravosudnih institucija i direktnim uticajem na nadležnosti države BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić tvrdi da Tužilaštvo BiH za svoj kvalitetan rad ima podršku domaćih institucija i porodica žrtava rata iz svih krajeva BiH, a OEBS-u poručuje da bi im bilo bolje da su novac umjesto u, kako kaže, netačnu analizu uložili u proces ekshumacija žrtava ratnih zločina.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

16.06.2016 20:58

Tužilaštvo je institucija zaštitnik političara i tajkuna.

ODGOVORITE