Dan "D" za Oreškovića: Pada li Vlada?

Dan "D" za Tihomira Oreškovića i rasplet hrvatske političke krize koja traje sedmicama počela je u podne raspravom u Saboru o izglasavanju nepoverenja premijeru. Srbi protiv "antimanjinske" vlade.

Region 16.06.2016 | 15:47
Dan "D" za Oreškovića: Pada li Vlada?
Premijer Tihomir Orešković prisustvuje raspravi, a zajedno s njim u Saboru su potpredsednik Vlade Božo Petrov, lider Mosta, kao i ministri iz Mosta, ali ne i ministri iz HDZ.

''Piše se istorija, idemo završiti to što smo počeli", rekao je Orešković uoči dolaska u Sabor na pitanje novinara kakav je osećaj kad ga s vlasti ruše oni koji su ga na vlast i doveli.

Hrvatski mediji se utrkuju da nagoveste eventualni rasplet pa se mnogi pozivaju na procene eksperata, a neuobičajno HRT je pribegao i astrološkom predskazanju, prema kojem Orešković ostaje na poziciji premijera, uprkos svim procenama da će mu biti izglasano nepoverenje i da Hrvatska danas definitivno ostaje bez izvršne vlasti.

Prekomponovanje
Ako Oreškoviću bude izglasano nepoverenje i vlada padne, Ustav daje 30 dana za pokušaj stvaranja nove izvršne vlasti, odnosno prekomponovanje. U tom slučaju, navodi se, predsednica je ta koja daje mandat za tog eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da neko uživa poverenje većine, odnosno da ima podršku 76 zastupnika. U suprotnom, predsednica raspisuje nove izbore, s tim da se Sabor može sam raspustiti pre isteka roka od 30 dana, ako za to postoji podrška 76 "ruku" u parlamentu.


Nakon jučerašnje ostavke Tomislava Karamarka na mesto prvog potpredsednika vlade, HDZ navodno preispituje svoju odluku o opozivu Oreškovića, ali je to iz te stranke demantovano.

Ostavka Karamarka usledila je nakon što je Komisija za utvrđivanje sukoba interesa saopštila da je šef HDZ bio u sukobu interesa zbog poslovne saradnje njegove supruge Ane sa glavnim lobistom mađarskog MOL-a Josipom Petrovićem.

Svi mediji, pa i premijer Orešković se pojavi juče pred javnošću kako bi saopštio da je Karamarko odstupio iz vlade nakon nalaza Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Pritom se gubilo iz vida da je Karamarko ostavku najavio bez obzira na to kakav će biti nalaz nadležne komisije.

Podnoseći osavku pred hrvatskom javnošću, Karamarko je pozvao i Oreškovića i lidera Mosta, manje članice vladajuće koalicije, da učine isto.

Petrov je na to odmah odgovorio da će prihvatiti da podnese ostavku samo po cenu da Orešković ostane premijer, a u suprotnom slede novi izbori.

Most je, prema pisanju hrvatskih medija, spremio potpise za raspuštanje parlamenta u slučaju da Oreškoviću bude izglasano nepoverenje.

Iako se čini da je sve na hrvatskoj političkoj sceni manje više jasno, ipak, nije jer se i danas ponovo postavlja pitanje kako će se rasplesti kriza nakon što premijeru bude izglasano nepoverenje.

Stručnjakinja za Ustav i šefica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić je na svom Facebook profilu objavila naredne korake koje, kako je navela "čak i vrapci na granama znaju".

Inače, predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner objasnio je u da Orešković, prema saborskom Poslovniku, nema pravo da se obrati Saboru tokom rasprave o predlogu za njegov opoziv, jer se Vlada nije izjasnila o tom predlogu HDZ-a. On je, međutim, rekao da će mu to ipak biti omogućeno.

Kada počne rasprava o opozivu Oreškovića, Sabor će, najavio je Rajner, raditi bez prekida.

MOST VEĆ SPREMIO POTPISE ZA RASPUŠTANJE SABORA

Predsednik Kluba poslanika liste Most u Hrvatskom saboru Miroslav Šimić pripremio je potpise 12 poslanika ove liste za raspuštanje Sabora.

"Postoji još minimalna šansa da ih nećemo aktivirati", poručio je Šimić uoči početka sednice na kojoj će se glasati o poverenju premijeru. Šimić je još jednom ponovio da je Most protiv rušenja Vlade i da neće učestvovati ni u kakvim prekompozicijama, javili su hrvatski mediji. On smatra da su dva razloga zašto se ide na obaranje Vlade Hrvatske - prvi predstavlja pokušaj zamagljivanja činjenice da je prvi potpredsednik Vlade i lider HDZ-a Tomislav Karamarko u sukobu interesa, što se pokušava predstaviti kao sukob tri lidera u Vladi. Šimić kao drugi razlog navodi pokušaj HDZ-a da sam sastavi Vladu.

SRBI PROTIV ANTIMANJINSKE VLADE

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac poručio je danas da će ta stranka podržati opoziv premijera Tihomora Orešković i dodao da to nije drama, već bi drama bila da se isto ponovi za mesec, dva ili tri.

Pupovac je za govornicom u parlamentu ukazao da je hrvatska vlada od samog početka ukazivala da je ovakav ishod neizbežan zbog načina na koji se vladajuća koalicija sastavljala, kako je funkcionisala i zbog činjenice, kako je rekao, što se u ovih šest meseci nije uspostavila funkcionalna vlada.

Ovo je, kazao je, i prva vlada koja nije zaustavila i nije znala zaustaviti porast netolerancije i sukobljavanja i antimanjinskih poruka koje su se razvijale i podržavale u vladi i na koje se odgovaralo opštim porukama sve dok međunarodna zajednica nije rekla - dosta.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar