Šef diplomatije EU podnio ostavku

Šef Službe Evropske unije za spoljne poslove (EEAS) francuski diplomata Alen Le Roa podnio je ostavku na tu dužnost.

Svijet 16.06.2016 | 13:00
Šef diplomatije EU podnio ostavku
Le Roa je podnio ostavku zbog razilaženja u stavovima sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, javio je danas Rojters, pozivajući se na diplomate EU.

Le Roa se povlači "iz ličnih razloga", 16 mjeseci nakon što je preuzeo dužnost generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove, navedeno je u kratkom saopštenju koje je objavljeno sinoć, a u kojem je najavljeno imenovanje njegovog nasljednika. 

Mogerini je za novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. septembra, imenovala Helgu Šmid (55), njemačkog diplomatu i političkog direktora EEAS, koja je u proteklih šest godina bila zadužena za pitanja kao što su nuklearni pregovori sa Iranom. 

Le Roa je drugi visoki zvaničnik u okruženju Mogerinijeve koji odlazi sa dužnosti, nekoliko nedelja nakon što je prvi šef njenog kabineta Stefano Manservisi prešao na čelo Generalnog direktorata Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj, primjećuje britanska agencija. 

Manservisija je zamijenila italijanski socijalista Fabricija Panceti, dugogodišnja lična prijateljica i politička saradnica Mogerinijeve. 

Neimenovani diplomata EU upoznat sa situacijom kaže da obe promjene odražavaju težnju Mogerinijeve, koja je prije dolaska u Brisel bila šefica italijanske diplomatije, da se lično pobrine za politiku, a da drugima prepusti bavljenje birokratijom. 

Isti diplomata opisao je Le Roa kao iskusnog posrednika u političkim pregovorima u Francuskoj, EU i UN, a koji je bio isfrustriran zato što je želio da ima veći uticaj na politiku, navodi britanska agencija.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar