Gotova kriza? Ostavku podnosi Karamarko

Potpredsednik hrvatske vlade i lider najjače stranke, Hrvatske demokratske zajednice, Tomislav Kakramarko podneće sutra ostavku na mesto u Vladi, javljaju hrvatski mediji.

Region 14.06.2016 | 22:50
Gotova kriza? Ostavku podnosi Karamarko
U HDZ-u tvrde da će on to učiniti nezavisno o odluci Agencije za odlučivanje o sukobu interesa, koja sutra odlučuje je li Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovne saradnje svoje supruge sa MOL-ovim lobistom (a protiv Vlade Hrvatske).

Tomislav Karamarko sutra će podneti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika u Vladi,potvrđeno je "Večernjem listu" iz HDZ-a.

Ostavku Karamarka, ali i lidera druge velike koalicione stranke u vladi Mosta, Bože Petrova, zbog blokade rada Vlade, zatražio je nestranački premijer Tihomir Orešković.

Nakon toga je Karamarko zatražio da premijer, koga je dovela njegova stranka, odstupi, tvrdeći da HDZ ima dovoljno podrške u Saboru da ga smeni, ukoliko sam ne ode.

Posle nedelja natezanja izleda da HZD nije sakupio tih potrebnih 76 ruku i dda je Karamarko, koji je pod pritiskom i iz stranke ali i spolja, rešio da popusti.

Da li je to rešenje krize vlasti koja već mesecima potresa Hrvatsku, ili nadigravanje prelazi samo na drugi nivo, ostaje da se vidi.

Hrvatski mediji ne vide ostavku kao povlačenje već svojvrsnu ofanzivu HDZ-a. Navode da je Karamarkova ostavka deo strategije kojom HDZ želi da se lakše reši premijera Tihomira Oreškovića, čiji je opoziv inicirala u Saboru. Uz to, kako se navodi, Karamarko želi da pokaže da neće biti teret budućoj vladi koju bi vodio aktuelni ministar finansija Zdravko Marić.

Zahtev za izglasavanje nepoverenje premijeru Oreškoviću predložio je HDZ, pošto je Orešković tražio od odstupe oba potpredsednika Vlade - lideri HDZ Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov.

HDZ želi da opozivom premijera sruši vladu i pokuša da formira novu, bez Mosta, za šta mu treba podrška 76 poslanika. Partner HDZ u Vladi, Most i dalje stoji uz Oreškovića koji je poručio da će podršku tražiti u Saboru.

S druge strane, opoziciona SDP pokušava da sruši vladu raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora, za šta joj treba podrška takođe 76 poslanika.

Prema poslednjim informacijama, ni jedna strana zasad nema dovoljan broj glasova.

Hrvatska je u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je u medijima otkrivena afera "Konsultantica", odnosno poslovna povezanost marketinške firme "Drimia" supruge prvog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka, s firmom njegovog prijatelja Josipa Petrovića, konsultanta mađarskog MOL-a s kojim je Hrvatska u sudskom sporu oko naftne kompanije Ina.

Do 18. jula u Saboru treba da se glasa i o nepoverenja Tomislavu Karamarku. Taj zahtev pokrenula je opozicija, a Most je najavio da će glasati za njegov opoziv.

(Mondo.rs)
(Foto: AP Photo/Darko Bandić)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Njegoš

15.06.2016 04:27

Čak i u Hrvatskoj je građanska svijest i demokratija na višem nivou...pa ovaj naš tzv.predsjednik je imao daleko više afera i skandala i opet ništa. To je osoba bez imalo morala i karaktera!

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN

15.06.2016 07:41

MILE UGLEDAJ SE NA KARAMARKA!

ODGOVORITE