Pomen stradalim Srbima u Žepi

U mjestu Luka u Žepi danas će biti obilježene 24 godine od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga.

Republika Srpska 04.06.2016 | 08:10
Pomen stradalim Srbima u Žepi

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina izjavio je Srni da će služenjem parastosa, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-ploču biti obilježen 4. juni 1992. godine, jedan je od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

"Boračka organizacija, zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, porodicama poginulih boraca, saborcima, predstavnicima vlasti obilježiće na dostojanstven način stradanja srpskih vojnika. Odlazak u Žepu postao je svojevrsno hodočašće", rekao je Parađina.

On je podsjetio da su vojnici zatečeni na putu ka brdu Zlovrh, u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode.

Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, muslimanske snage izvršile su napad na kolonu i ubile srpske borce.

Parađina je napomenuo da vojnici u koloni, na koje je otvorena baražna vatra, nisu bili u poziciji da se uvedu u borbeni poredak i da bi u budućnosti trebalo ispitati ko je kriv zbog loše vojne doktrine iskazane u ovoj situaciji.

On je podsjetio da u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet koji se odnosi na ubistvo srpskih vojnika u Žepi i da do sada niko nije odgovarao za zločin muslimanskih snaga.

Parađina je rekao da je na inicijativu Boračke organizacije Skupština opštine Pale donijela odluku da centralno šetalište u ovom gradu dobije naziv "4. juni" kako bi se sačuvalo sjećanje na taj tragični događaj i poginule borce.

Obilježavanje 24 godine od ovog zločina planirano je za 11.00 časova. 

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Roki

04.06.2016 08:38

Slava Armiji Bosne i Hercegovine!

ODGOVORITE
Name

Patriota RS

04.06.2016 10:39

Biće vama Roki

ODGOVORITE