Katastrofa u Srpcu: Masovni pomor ribe

U riječici Savica, reviru Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac, juče je došlo do prave ekološke katastrofe - masovnog pomora ribe. Sportski ribolovci bili su zapanjeni kada su u omiljenoj riječici zatekli velike količine uginule ribe o čemu su odmah obavjestili svoje rukovostvo da bi se utvrdila šteta i uzroci trovanja.

Republika Srpska 02.06.2016 | 13:56
Katastrofa u Srpcu: Masovni pomor ribe

„Ovo je katastrofa i velika šteta. Kada sam došla da pecam odmah sam primjetila mrtvu ribu, od sitne bijele i babuške, crvenperki, siljeva, koje najčešće lovimo, pa do krupnih primjeraka štuke“, kaže Radmila Cvijetić, koja sa svojim mužem gotovo svakodnevno dolazi na Savicu.

Ilija Šikman, ribolovac iz Sitneša, strahuje da se pomor dogodio cijelim tokom riječice Savice u dužini od oko tri kilometra. Uginula riba je za sada uočena u kanalu kod Crpne stanice i donjem toku Savice. O razmjerama pomora ribe više će se znati nakon što će ribočuvar Dragiša Trebovac posjetiti ovu riječicu.

„O ovom slučaju obavijestili smo i nadležnu opštinsku inspekciju, koja će izaći na teren i sačiniti zapisnik o uginuću i eventualnim štetama“, kaže Trebovac. On dodaje da ovo nije prvi slučaj da ugine ribe zbog sve većeg zagađenja riječice otpadnim vodama. Zagađivači su uglavnom poznati, ali nadležni organi ne preduzimaju odgovarajuće mjere da se to spriječi, tvrde srbački ribolovci.

Načelnik Odjeljenja za inspekciju Goran Babić rekao je da će danas na teren izaći veterinarski i poljoprivredno-vodni inspektor.
„Sve će se preduzeti što je u inspekcijskoj nadležnosti, pri čemu očekujemo i punu saradnju sa Sportsko-ribolovnim društvom Bistro", kaže Babić.

„U poslednjih nekoliko godina došlo je do većeg zagađivanja vodotoka, zbog čega smo odustali od poribljavanja, a članove društva obavjestili da ulovljenu ribu mogu konzumirati samo na vlastitu odgovornost, jer nije izvršena analiza vode kako bi se utvrdilo da li je zadovoljavajućeg kvaliteta. Sredstava za to nemamo, a opština takođe, pa bi bilo poželjno da se provjeri i zdravstvena ispravnost ribe“, izjavio je predsjednik srbačkih ribolovaca Goran Gavranović.

A da je voda zagađena, potvrđuje i činjenica da se širi neugodan miris, dok se na površini stvara masna i djelimično crna masa. Ribolovci se boje da će ostati bez omiljenog pecališta sa kojim su se ponosili.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

02.06.2016 18:27

Rijecica Savica je idealna svojom velicinom i polozajem za ribo kradice. Oni su mozda na njezinom izvoru bacilli eksploziv ili neku kiselinu i tako izazvali POMOR ribe. TAKVO nezakonito lovljenje riba je posebno uspjesno u malim rijekama kao sto je Savica. Zagadjenost VODE takodje moze da BUDE uzrok pomora riba, ali tada za zagadjenost VODE u rijekama odgovornost snose mjesna preduzeca koja u kanale i rijeke ispustaju NE preradjene i zagadjene otpadne VODE koje mogu kroz podzemne VODE da zatruju izvore i bunare sa kojih narod uzima vodu za piece. Gradjani Opstine SRBac zato imaju pravo da znaju uzrok pomora riba. Bolest treba spreciti a ne samo leciti. Preduzimanjem na vreme SVIH POTREBNI mjera mogu samo nesrece da budu sprecene i tako sacuvane prirodna zivotne sredine koja nas okruzuje. DUZNOST Ljudi jeste da sacuvane prirodna u kojoj Zivimo od katastrofa slicni ovoj i drugi prirodnih nesreca!

ODGOVORITE
Name

DRAGAN KATALINA

02.06.2016 22:14

OBJAVITI ZAGAĐIVAČA I IZLOŽITI GA STUBU SRAMA, PA DOKLE VIŠE DA SE TRPI JAVAŠLUK.

ODGOVORITE