Sankcije Rusiju dovele do ozbiljnih reformi

Reakcija ruskih vlasti na krizu izazvanu zapadnim sankcijama pokazuje da je Rusija naučila lekcije prošlosti, pa je uspjela da čak krene u reforme, navodi "Dejli telegraf".

Svijet 02.06.2016 | 09:48
Sankcije Rusiju dovele do ozbiljnih reformi

List ocjenjuje da je najvažnija odluka ruskih vlasti bila prelazak na slobodni kurs rublje u novembru 2014. godine.

Tako je valuta poslužila kao štit koji je ekonomiju zaštitio od većeg dijela reakcija tržišta na krizu. To je stabilizovalo spoljni dug zemlje, ali je dovelo do rasta cijena i smanjenja životnog standarda.

Rusija se suočava s dva osnovna problema - ekonomskim sankcijama i niskom cijenom nafte.

"Ali, upravo ta dva faktora podstiču zemlju na reforme koje bi trebalo da značajno ojačaju njenu ekonomiju. Možda to zvuči paradoksalno, ali jeftina nafta u kombinaciji sa sniženjem spoljnog duga, što je uslovljeno sankcijama, dali su snažan podsticaj reformama", navodi analitičar.

Inflacija je 2014. godine iznosila 11,4 odsto, zatim je 2015. dostigla 12,9 odsto, a ove godine očekuje se njen pad na sedam, a sljedeće na 6,1 odsto.

Sankcije su imale neke pozitivne makroekonomske i finansijske efekte - dovele su do smanjenja ruskog spoljnog duga za 30 odsto u posljednjih godinu i po dana.

Sredinom 2014. godine spoljni dug Rusije iznosio je 733 milijarde dolara, a početkom 2016. godine - 515 milijardi dolara.

Osim toga, piše "Telegraf", sankcije su dovele i do raščišćavanja bankarskog sektora i pooštravanja bankarskih regulativa.

Britanski list očekuje da će ruske vlasti nastaviti odgovornu politiku i da sljedeća faza reformi neće biti izazvana spoljnim faktorima, već voljom samih Rusa.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar