Odgođeno suđenje generalu Đukiću

Suđenje pred Višim sudom u Beogradu, na kojem je trebalo da bude razmatran zahtjev Ministarstva pravde BiH za priznavanje presude generalu Novaku Đukiću za ratni zločin na "Tuzlanskoj kapiji", odgođeno je na neodređeno vrijeme jer nisu stigli traženi spisi iz Sarajeva.

Republika Srpska 01.06.2016 | 17:10
Odgođeno suđenje generalu Đukiću

Advokat generala Đukića Milorad Konstantinović rekao je da je Đukić danas pristupio ročištu, ali da još nisu dostavljeni spisi iz Sarajeva, koje je beogradski sud zatražio još u aprilu. On je podsjetio da je Viši sud 25. maja poslao urgenciju posredstvom Ministarstva pravde Srbije da spisi budu dostavljeni, ali da to nije učinjeno.

Zbog toga je odbrana generala Đukića prije početka ročišta predložila da suđenje bude odgođeno na neodređeno vrijeme jer nije mogla da se upozna sa spisima i pripremi Đukića za iskaz.

"Sud je usvojio naš predlog i suđenje je odgođeno na neodređeno vreme", rekao je Konstantinović.

On je dodao da će, u slučaju da stignu spisi, odbrana biti obaviještena o tome, kako bi mogla detaljno da izvrši uvid u spise, nakon čega će biti zakazano novo suđenje.

Konstantinović je podsjetio da su Đukićevi advokati u BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv eksperta Berka Zečevića zbog iznošenja lažnih navoda tokom svjedočenja u Sudu BiH, čime je obmanuo sud, a zbog čega je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

On je rekao da Đukićevi advokati očekuju da će nadležno tužilaštvo u BiH detaljno ispitati sve navode krivične prijave i da će angažovati vještake koji će ispitati da li je Zečević napravio greške prilikom izrade svog nalaza i mišljenja, te da li su te greške mogle biti slučajne ili su namjerno napravljene.

Odbrana generala Đukića traži spise sa suđenja u BiH jer smatra da postupak protiv njega u Sarajevu nije bio pravičan. Ministarstvo pravde BiH traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva kojom je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora za navodno počinjeni ratni zločin u Tuzli i da kaznu izdržava u Srbiji, gdje se trenutno nalazi.

Vještaci iz inostranstva utvrdili su da ljudi na "Tuzlanskoj kapiji" tokom rata u BiH nisu poginuli od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar