“Špigl” u isti koš stavio Karamarka i Šešelja

Najuticajnija vladajuća HDZ Tomislava Karamarka postala je nacionalistička, krajnje desna i klerikalna stranka, ali nije evroskeptična za razliku od srpskih radikala na čelu sa Vojislavom Šešeljom. Vladajući konzervativni HDZ pokriva veliki deo političkog spektra, od centra do krajnje desnice, navodi nemački list “Špigl” i podseća da je HDZ osnovan 1989. kao nacionalni pokret.

Region 01.06.2016 | 13:31
“Špigl” u isti koš stavio Karamarka i Šešelja

HDZ se, dodaju, na prelazu milenijuma pretvorio u moderne konzervativce hršćansko-demokratske orijentacije, ali je današnji šef stranke Tomislav Karamarko napravio oštar zaokret udesno.

"HDZ je postao nacionalistička, krajnje desna i klerikalna stranka, ali nisu postali evroskeptici", piše Špigl i dodaje da je važnu ulogu u transformaciji prema desno odigralo simpatizerstvo prema ustaškom pokretu, prenosi portal Index.

Napominje se i da krajnje desne stranke u Hrvatskoj zauzimaju mali deo političkog spektra, a naslovne strane pune huligani i nacionalistički koncerti Marka Perkovića Tompsona.

U kontekstu susedne Srbije, nemački list piše o Vojislavu Šešelju.

"Srpskom politikom tradicionalno dominiraju nacionalističke stranke. Trenutno je aktualna Srpska radikalna stranka koju vodi Vojislav Šešelj. Reč je o ekstremnim nacionalistima i evroskepticima koji sanjaju Veliku Srbiju", piše Špigl koji je na ovaj način u isti koš stavio aktualnu vlast u Hrvatskoj i četničke ekstremiste iz susedne Srbije, navodi Index.hr.


Izvor: Index.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

01.06.2016 12:32

"HDZ je postao nacionalistička, krajnje desna i klerikalna stranka, ali nisu postali evroskeptici", piše Špigl i dodaje da je važnu ulogu u transformaciji prema desno odigralo simpatizerstvo prema ustaškom pokretu, prenosi portal Index. ___________________________________________________________________________________________________________________________________ Nisu postali euroskeptici zato što vide EU kao klerikalnu organizaciju koja će njima omogućiti da se razvijaju u njoj.

ODGOVORITE
Name

Mara

01.06.2016 16:49

Koje poredjenje HAAaaaa?

Name

Čisto da se zna

01.06.2016 12:49

Šeseljevi četnici su crvenkapice za Karamarkove ustaše.

ODGOVORITE
Name

Mara

01.06.2016 17:10

Crvenkapicu poredit sa vukom Seseljem to je van pameti!!!!

Name

mf

05.06.2016 13:46

Da ali Dr V.Seselj nikad nije uradio nikakav GENOCID niti ce kad u buducnosti i to je u Hagu POTVRDENO. Dok je HDZ napravio NEZAPAMCENI GENOCID ZA KOJI NIJE ODGOVARAO NITI CE IKAD ODGOVARATI.TO JE VELIKA RAZLIKA IZMEDU Dr V.Seselja i Karamarka

ODGOVORITE