Amerika 'oživljava' najsmrtonosnij avion

Prije pet godina Lokid Martin, najveća američka kompanija koja se bavi proizvodnjom aviona i svemirskih tehnologija, obustavila je razvijanje programa lovca F-22 Raptor.

Svijet 01.06.2016 | 12:57
Amerika 'oživljava' najsmrtonosnij avion

Novi fokus američke vojne industrije postao je lovac F-35, ali najave iz Pentagona ukazuju da će F-22, zvanično prvi lovac pete generacije koji je ušao u operativnu upotrebu, ponovo početi da se proizvodi.

Povratak lovcu F-22 najavio je Majk Tarner, republikanski senator iz Ohaja.

"U svjetlu pretnje koju predstavlja Rusija koja se ponovo uzdiže i sve agresivnije Kine, dalja istraživanja u razvijanju F-22 lovaca su neophodna", rekao je Majk Tarner u Kongresu.

I Mark Velš, general vazduhoplovnih snaga, najavio je takvu mogućnost.

"Ne mislim da je to loša ideja. Mislim da su performanse ovog aviona i uspjesi posade koja je njim upravljala odlični i da je avon ispunio sva očekivanja. Njegovi potencijali su zaista izvanredni, ali kada pogledam unazad pomislim da li bi možda mogao više. Mislim da to uopšte nije loša ideja", rekao je general Mark Velš.

Američka vojska ne planira samo da ponovo počne da proizvodi svoj najsmrtonosniji borbeni avion, već i da radi na unapređenju njegovih performansi. Nije poznato šta je to šta će se posebno obratiti pažnja, ali pominje se mogućnost da bi dalji razvoj ovog aviona mogao da bude usmjeren u pravcu razvijanja lovaca šeste generacije, što je Amerika nedavno najavila.

F-22 raptor je prvi u svijetu borbeni avion pete generacije uveden u operativnu upotrebu. SAD su ovaj lovac poslali na misiju u Siriju. F-22 Raptor može da leti brže od brzine zvuka na baznom potisku, bez uključivanja dopunskog sagorjevanja motora. U tome režimu može dugotrajno da krstari, u zadacima dežurstva zbog čega je dobio nadimak superkrstaš.

Osnovna namena Raptora je postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, a sekundarno mu je dejstvo po ciljevima na tlu (zemlja more) i elektronsko ratovanje. Za vođenje bliske manevarske borbe, F-22 posjeduje М61А2, kalibra 20 mm s 480 granata.

F-22 karakteriše sposobnost letenja na izuzetno velikim visinama i brzinama. Na njemu je primjenjena najsavremenija stelt tehnologija i sofisticirana elektronska i druga oprema.

Koliko je ovaj avion dragocjen za SAD pokazuje i to što je američki Kongres stavio zabranu na njegov izvoz, čak i svojim pouzdanim saveznicima.

Izvor: Srbijadanas

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Deda Nole

01.06.2016 18:48

A sta je bilo sa F35 tolike milijarde odose za najveci tehnoloski promasaj,tako da su generala morali da hlade vodom dok je govorio o uspesnom avionu F35 ciji prptotip nije ostvario ocekivane rezultate cist promasaj.

ODGOVORITE
Name

Hm

01.06.2016 20:27

Izgleda da su i Ameri krenuli unazad.

ODGOVORITE
Name

Crni

02.06.2016 23:50

Šta Amerika ima to se ne zna nije ona kao Rusija odma na izložbu

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

03.06.2016 14:25

Hehehe. Još jedan "nevidljivi". Treba zamazati oči poreskim obaveznicima na totalni promašaj "smrtonosnog" F35 koji ima manevarske sposobnosti kao moja pokojna baba. Uopšteno svi ti američki opasni avioni pokazali su se dobro samo ondje gdje ljudi na zemlji nisu imali ni praćke ni da ih gađaju. Koliko pate od kompleksa manje vrijednosti napravili su najveći nosač aviona na svijetu koji nikada neće isploviti. Američki generali su zaključili da ga već sada Ruska vojska može potopiti bez ikakvih problema. Ovaj brod su sami nazvali plivajućom grobnicom. Ovo što je napisaoCrni je nebuloza. Ruska armija pokaže onolikokoliko je potrebno, što se već moglo primjetiti.

ODGOVORITE