Mudžahedini pod "zaštitom" Pentagona

Kad iranski mudžahedini više nisu bili potrebni Pentagonu, Amerikanci su ih pre više od deset godina razoružali i smestili u Albaniju.

Region 30.05.2016 | 20:20
Mudžahedini pod "zaštitom" Pentagona

Oni predstavljaju potencijalnu opasnost za građane te zemlje i ostatak Evrope, piše Dojče vele.

Kako se ističe u reportaži objavljenom na portalu te medijske kuće, pretpostavlja se da u Albaniji živi oko 800 pripadnika iranskih, narodnih mudžahedina, koje je vlada u Tirani prihvatila na humanitarnoj osnovi, kao borce koji su prestali da učestvuju u oružanim sukobima.

U izjavi za Dojče vele albanski stručnjak za bezbednost Artan Hodža upozorio je da toliki broj nekadašnjih učesnika u borbama na Bliskom istoku predstavlja veliku opasnost po bezbednost, jer su, kako je rekao, veoma dobro obučeni i uvek spremni da upotrebe svpke veštine koje su godinama sticali.

"U Albaniji imaju još jednu prednost, a to je da im ovde nije teško da nabave oružje", rekao je Hodža.

On smatra i da je glavni problem činjenica da je Islamska Republika Iran rešena da, kako je rekao, uništi organizaciju narodnih mudžahedina, jer predstavljaju pretnju toj državi.

"Oni za njih predstavljaju potencijalne neprijatelje, nekoga ko će da napada važne ciljeve u Iranu, i zato Iran neće odustati od napada na njihove vođe", rekao je Hodža.

Da će mudžahedini sigurno uzvratiti udarac i da neće prezati od terorističkih akcija potvrdio je i nekadašnji borac Narodnih mudžahedina Irana Ehsan Bidi, koji se plaši povratka u Iran zbog hapšenja i osvete svojih nekadašnjih saboraca.

On je u izjavi Dojče veleu rekao da ga proganjaju mudžahedini, od kojih je dobijao preteće poruke otkako je napustio organizaciju, jer ne žele da progovori o njoj.

Bidi, koji živi na periferiji Tirane s prijateljem, rekao je da se kao mudžahedin borio za "pravednu stvar" i oslobađanje te zemlje od "ugnjetačke vlasti šaha", ali da je napustio, jer su vođe postajale sve brutalnije, pa čak i prema sopstvenim ljudima.

"Smestili su u zatvore na stotine mojih drugova, mnogi su bili izlozeni mučenju, četvoro ih je ubijeno. Hapsili su i mučili čak i članove koje su iranske verske vlasti pre toga proganjale", rekao je Bidi.

Reporteri Dojče velea posetili su jedan od kampova u kojem žive mudžahedini, gde su, koristeći skrivenu kameru, razgovarali s dvojicom pripadnika te militantne organizacije.

"Aktivni smo svuda u svetu - u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno u Iranu, ali nemamo nikakve veze sa terorizmom i nasiljem", rekao je jedan od mudžahedina.

Na pitanje da li članovi te organizacije prete onima koji su odlučili da istupe iz nje, dobili su odgovor da je to propaganda koju širi iranski režim, nakon čega je razgovor prekinut.

Kako je rekao novinar Dojče velea, Vlada Albanije odbila je zahtev da pruži zvaničan odgovor na pitanja te medijske kuće o mudžahedinima u Albaniji.

Izvor: B92/DW

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

31.05.2016 02:29

Шта је било са мухаџединима који су узели учешћа на страни муслимана за вријеме грађанског рата у БиХ? Докле ће они бити под туђим заштитом спремајући се у миру за нове злочине у рату?!

ODGOVORITE