Real Madrid 11. put prvak Evrope

Real Madrid je došao do 11. titule prvaka Evrope nakon što je savladao Atletiko Madrid rezultatom 5:3 nakon izvođenja jedanaesteraca. Nakon 120 minuta susreta rezultat je glasio 1:1.

Svijet 28.05.2016 | 23:35
Real Madrid 11. put prvak Evrope

Nije moglo bez drame. Dva gola, promašen jedanaesterac, produžeci i penali odlučili su finale Lige šampiona, i Real je u gradskom okršaju na milanskom San Siru pobedio Atletiko za 11. titulu prvaka Evrope - penalima 5:3 (1:1, 1:0).

Bilo je to šahovsko nadmudrivanje Zinedina Zidana i Dijega Simonea... Mogao je Serhio Ramos da bude junak, a Grizman tragičar, pa je džoker trenera "jorganždija" Janik Karasko preuzeo ulogu heroja koja je na kraju pripala nevidljivom Kristijanu Ronaldu.

Malo je nedostajalo da u reprizi finala od pre dve godine junak bude isti. Tada se Ramos golom u sudijskoj nadoknadi pobrinuo za produžetke posle kojih je Real osvojio trofej, sada je bio strelac vodećeg gola, ali se sudbina bar na kratko osmehnula crveno-belim Madriđanima.



Prvi od tri ključna trenutka pre penala odigrao se u 15. minutu - Kros je centrirao iz prekida sa leve strane, Bejl je glavom prebacio loptu u peterac, a sa dva-tri metra je Ramos, koji je čini se bio u milimetarskom ofsajdu, matirao Oblaka za 1:0!

Prvo poluvreme je proteklo u ne baš sadržanoj i atraktivnoj igri, naprotiv. Rovovska borba ljutih gradskih rivala uskratila je publiku u Milanu za fudbalsku magiju. Kristijano Ronaldo je bio potpuno nevidljiv i nije uspeo da prekine crnu seriju bez pogotka ni u petom meču na San Siru, ali na njegovu sreću ni puleni Dijega Simeonea nisu bili previše raspoloženi.

Nije bilo igrača koji je mogao da trgne uspavane “jorgandžije”, odsečeni Tores nije imao nijedno dodavanje do pauze, a posle predaha su propustili veliku šansu za izjednačenje.

Upravo Tores je iznudio penal u duelu sa Pepeom na samom startu drugog dela, činilo se da će finale biti izjednačeo, ali je Grizman bio akter drugog ključnog momenta.

Sa bele tačke je snažno šutirao i uzdrmao prečku u 48. minutu. Nije to mnogo uzdrmalo Simeoneove pulene, bili su bolji i energičniji nego u prvom delu, što dugo nisu uspevali da krunišu.

Nisu uspeli ni da kazne povlačenje Reala koji nisu imali šut u okvir gola od vođstva do 70. minuta kada je Oblak odbranio udarac Benzeme u sjajnoj šansi. Ipak, Simeone je znao da povuče pravi potez.



Uveo je Janika Karaska u pauzi između dva dela i kada je Real grabio ka 11. tituli prvaka Evrope, talentovani Belgijanac je posle fantastične akcije i volej dodavanja Huanafrana zatresao mrežu u 79. minutu za produžetke.

Bio je to treći bitan trenutak, u dodatnih pola sata nije bilo uzbuđenja i kao da su i jedni i drugi čekali penale.

Seriju je otvorio Lukas Vaskez, a revanširao mu se Antoan Grizman. Precizan je bio i Marselo, da bi Gabi snažnim udarcem pod prečku opet poravnao.

I Geret Bejl je bio vrlo siguran, kao i Saul Niget, takođe levonogi fudbaler. Četvrtu seriju je uspešno započeo Ramos, dok je Huanfran pogodio stativu.

Junak je bio nevidljivi Kristijano Ronaldo koji je rešio penal dramu - 5:3!

(Blic)

(Foto: Reuters)

Komentari / 0

Ostavite komentar