Dužina sekunde će ipak biti promijenjena?

Uspon nauke i tehnologije uslovljava sve veću preciznost u merenju vremena. Nemački naučnici pronašli su metod funkcionisanja časovnika, koji bi bio do sada najprecizniji. Novi sat koristi atome stroncijuma i smanjuje grešku na manje od 0,2 nanosekundi tokom 25 dana.

Svijet 28.05.2016 | 20:39
Dužina sekunde će ipak biti promijenjena?

Skoro 50 godina, dužina sekunde definisana je na isti način. Istraživači u Njemačkoj vjeruju da su pronašli metod funkcionisanja časovnika, koji bi bio do sada najprecizniji. Kako navode „bio bi toliko precizan, da bi, u slučaju da meri vrijeme od Velikog praska (od pre 14 milijardi godina) kasnio samo 100 sekundi".

Uspon nauke i tehnologije uslovljava sve veću preciznost u mjerenju vremena. Mjerenje vremena i tačnost od velikog su značaja za napredak tehnologije i koordinaciju, planiranje i održavanje aktivnosti kada je reč o velikim grupama ljudi.

I dok bi u svakodnevnom životu ljudi teško primjetili minimalne razlike zbog različitog, modernijeg metoda mjerenja vremena, otkriće može biti važno za tačnost u radu GPS navigacionih sistema, elektro-mreža i u funkcionisanju kompjuterskih finansijskih mreža.

Nov način mjerenja vremena uslovio bi promjene u trajanju osnovne jedinice računanja vremena - sekunde, a samim tim i minuta i sata u, naravno, minimalnom opsegu.

Greška manja od 0,2 nanosekunde

Tradicionalno, računanje vremena zasnovano je na ideji klatna. Počev od 1967. godine, prihvaćena definicija sekunde kaže da je to "trajanje od 9.192.631.770 perioda zračenja koje odgovara prelazu između dva hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma 133". Međutim, očekivana greška kod takvih časovnika je jedna nanosekunda na svakih 30 dana.

Rad objavljen u časopisu „Optika" opisuje novi sat koji koristi atome stroncijuma i metod izračunavanja dužine sekunde koji smanjuje grešku na manje od 0,2 nanosekundi tokom 25 dana.

Dr Kristijan Grebing iz njemačkog Nacionalnog instituta za metrologiju, gdje se radi na novom satu, kaže: "Ono što smo pokazali je prvi korak ka globalnom poboljšanju mjerenja vremena. Naša studija je prekretnica u smislu praktične primjene optičkih satova".

Optički satovi, koji koriste lasere za praćenje atoma ili jona u vakuumskoj komori koja je zaštićena od spoljnih uticaja, poznati su već neko vrijeme, ali su opterećeni problemima jer su tehnički komplikovani i postoji rizik od prestanka njihovog rada.

Druga moguća verzija u promjeni računanja vremena koristi različite elemente, kao što su joni i atomi aluminijuma umjesto stroncijuma.

Dr Grebing navodi da je novi metod pokazao da bi već mogao da funkcioniše na praktičan i koristan način, ali je dodao da bi formalno redefinisanje dužine sekunde moglo da se odloži za još oko 10 godina.

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vaga

28.05.2016 18:43

Sekundu treba produžiti za 0.13 piko sekundi.

ODGOVORITE
Name

Misko

29.05.2016 09:50

Sto ce reci 130 femto sekundi.

Name

vreme

28.05.2016 20:16

Vrijeme je ubrzalo(psiholoski efekat) i nikako ga stici,nema vise dosade. Mozete sada pomicati sekundu koliko hocete ali vrijeme galopira

ODGOVORITE