Otvorena izložba zavičajnih stvaralaca

U čitaonici Narodne biblioteke u Srpcu otvorena je izložba knjiga i drugih monografskih publikacija pod simboličnim nazivom „Ovdje je duša Srpca“, na kojoj je predstavljeno 153 naslova od 44 zavičajna autora, ne računajući antologijska i slična izdanja sa kojima raspolaže Zavičajno odjeljenje srbačke biblioteke.

Republika Srpska 25.05.2016 | 12:09
Otvorena izložba zavičajnih stvaralaca

Riječ je o značajnom književnom stvaralaštvu Srpčana koji žive u ovoj opštini, ali i onih koji su rasuti širom svijeta, a nikada nisu prekinuli vezu sa svojim zavičajem. Autorka izložbe Slavica Repić naglasila je da je izložen samo dio Zavičajne zbirke Narodne biblioteke koja raspolaže sa više od 200 monografskih publikacija i oko 800 ostalih bibliotekarskih jedinica, koje se svojom tematikom odnose na Srbac. Po uređenoj bibliografiji ovaj srbački hram kulture postao je prepoznatljiv u Republici Srpskoj.

Na izložbi su predstavljena djela književnih stvaralaca Đure Milekića, najplodnijeg i dobitnika brojnih književnih priznanja i nagrada u Srbiji i šire, Žarka Šarića, Milje Tutnjilović, Ljubomira Milijaševića, Danila Košutića, Slobodana Lepira, Dijane Romić, Andrije i Petra Hevka, Jasminke Mitrić, Rajka Tomaša i ostalih. Na ovoj kulturnoj svečanosti organizatori su se sjetili i prof. dr Petkovića, Srpčanina koji je u Zagrebu izdao prvu knjigu još 1982. godine.

„Stvaralaštvo je raznovrsno, od poezije, pripovjetke, romana, memoara, putopisa, eseja, do filozofije, sociologije, religije, pravnih nauka, istorije, etnologije, biologije, obrazovanja, kulture, medicine, arhitekture i umjetnosti“, kazala je autor izložbe „Ovdje je duša Srpca“ Slavica Repić. Ona je dodala da su neki književnici, poput Milekića, Šarića i Milijaševića, pisali i za djecu. Neki nastavnici „Zavičajnu liru“ koriste i kao dodatnu lektiru za upoznavanje učenika sa zavičajem.

U porodicu kulturnih stvaralaca već u četvrtak uključiće se i Gordana Đukić, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji, koja će promovisati svoj prvenac „Nebo puno bisera“, knjigu u kojoj je sabrano 39 radova koje je napisalo 28 bivših učenika poslednjih 10 godina njenog rada pred penziju.

Izložba je izazvala veliko interesovanje ljubitelja lijepe pisane riječi u Srpcu, pa je odlučeno da traje do 31. maja.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Puca zora

25.05.2016 10:31

Lijep primjer koji ohrabruje, budi nadu. Narod već , na osnovu medijskih slavopojki, rezignirano zaključio da u srbačkom staništu najbolje uspijevaju korumpirane sudije i tužioci, poreski diletanti, likovi poput proke ex ministra i sličnih. Ali, dobro je, ima nade.

ODGOVORITE