Služen parastos za nevine srpske žrtve

U Bradini kod Konjica danas je služen parastos za 48 stradalih srpskih civila, koje su na najbrutalniji način prije 24 godine ubili zločinci iz redova muslimanskih i hrvatskih snaga, nakon čega su spalili crkvu, a potom i ovo i okolna srpska sela.

Bosna i Hercegovina 25.05.2016 | 22:45
Služen parastos za nevine srpske žrtve

Paroh konjički jerej Milan Bužanin rekao je da se ovaj pomen održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U ime predsjednika Republike Srpske vijenac na spomen-obilježje položio je njegov lični izaslanik Miladin Dragičević.

Bužanin sa žaljenjem konstatuje da porodice srpskih žrtava u Bradini i okolnim selima u opštini Konjic i nakon 24 godine čekaju istinu i pravdu.

Pomenu su prisustvovali predstavnici Pravoslavne crkvene opštine Konjic, preživjeli i protjerani Srbi iz konjičkog sela Bradina, predstavnici institucija Republike Srpske i srpski članovi zajedničkih institucija BiH.

Svetu liturgiju i parastos nevinim srpskim žrtvama u obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović uz sasluženje sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i Mitropolije dabrobosanske, nakon čega su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH.

Među gostima bili su i šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, narodni poslanik Zoran Pologoš, koji je i predsjednik Udruženja Srba iz Konjica, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, predstavnici udruženja Srba proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici kabineta potpredsjednika Federacije BiH i opštine Konjic.

Predstavnici institucija Republike Srpske sve ove godine ističu da je zločin u Bradini bio planski, što najbolje govori o karakteru rata u BiH.

Prema saznanjima Srne, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izveli akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništena i etnički očišćena od srpskog stanovništva.

Prema istom izvoru, 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno je pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa svojih ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

Na taj način pripadnici muslimanskih oružanih formacija počinili su više krivičnih djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva, a dokazano je da se u vezi sa uništenjem Bradine i okolnih srpskih sela u opštini Konjic radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdi policija Srpske.

Preživjeli Srbi iz Bradine sa očajem se svake godine sjećaju da su tih strašnih dana svuda bila tijela njihovih najmilijih koji su pobijeni, kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Cigane koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Tragični bilans iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još uvijek traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci. Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem, porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor je bio Vlad ili Vladimir Olšanski, porijeklom Čeh, koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Hram je demoliran, a zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH.

Trudom nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu, većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, dok neki žive u inostranstvu, obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov te je na taj način spriječeno dalje propadanje.

Sveta liturgija služi se jednom godišnje, i to na današnji dan, jer u Bradini ne živi više niko od pravoslavnih.

 

 

Izvor: SRNA

Foto: SRNA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

sarajlija

25.05.2016 13:18

Zašto se javno ne kaže koliko je bilo vojnika i koliko oružja je nađeno u Bradini?

ODGOVORITE
Name

boli istina...

25.05.2016 15:05

Zasto javno ne izadjes i kazes zasto ste pobili devet pripadnika vase vojske i okrivili Srbe i nasli izgovor za napad na Bradinu....od pocetka rata i kroz rat ( Markale, Tuzla...) mnogi primjeri...ubijati vlastiti narod, i jos imas obraza da se javis..pstttttttttt bar imajte postovanja prema vasim zrtvama koje ste pobili.

Name

Djuro

25.05.2016 15:18

Mudzahedina mislis?

Name

re sarajlija

25.05.2016 18:33

Zašto se javno ne kaže koliko je bilo nastradalih vojnika u Srebrenici i koliko je nađeno oružja i ostale vojne opreme u zoni pod zaštitom međunarodnih okupatora? Zašto se javno ne kaže da su pripadnici zločinačke organizacije ''ševe'' ubijali po Sarajevu, muslimane kako bi to, već pripremljenoj CNN tv, prikazali kao žrtve ''četničkog agresora'' (Boško i Admira na Vrbanja mostu, vojnik UNPROF-ra na Marijin dvoru, ubistvo porodice Sefera Halilovića itd.?

Name

pero stojanovic

25.05.2016 16:19

Dali bi se moglo pomjeriti ovaj pomen da se daje u subotu ili nedelju bilo bi prisutno dva puta vise naroda nego sto bude.

ODGOVORITE