Da li će suđenje Hadžiću biti prekinuto?

Sudsko vijeće Haškog tribunala već u junu će donijeti odluku da li će suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću biti prekinuto, pišu "Večernje novosti".

Region 22.05.2016 | 11:15
Da li će suđenje Hadžiću biti prekinuto?

List navodi da će odbrana početkom naredne sedmice odgovoriti na zahtjev Haškog tužilaštva da Hadžiću bude prekinuto suđenje, nakon čega Tužilaštvo ima sedam dana za odgovor.

Hadžićev advokat Zoran Živanović ocijenio je da je sud, na kraju, našao kompromisno rješenje da postupak odgodi na neodređeno vrijeme.

"Pretpostavljam da će obustaviti postupak, prije svega zbog zdravstvenog stanja Gorana Hadžića, kao i da će negirati navode Tužilaštva da su kompromitovali integritet procesa", rekao je Živanović.

On je ukazao da i u Hagu, kao i u Srbiji, kada tužilac jednom odustane od gonjenja, proces naknadno ne može biti obnovljen.

Haški tribunal je 25. marta donio odluku da sudski proces Goranu Hadžiću, koji je teško bolestan, bude u stanju mirovanja na neodređeno vrijeme.Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

Uhapšen je 20. jula 2011. godine u selu Krušedol na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012. godine.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nn

22.05.2016 14:20

Hadžić je mnogo obolio. Šteta.

ODGOVORITE