Naftaši u Srpskoj gomilaju zalihe

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od prošle sedmice skaču cijene goriva, u prosjeku od tri do pet feninga po litri, potvrđeno je BN televiziji u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Republike Srpske. Razlog poznat – rast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Republika Srpska 15.05.2016 | 21:40
Naftaši u Srpskoj gomilaju zalihe

Zbog toga distributeri u Srpskoj gomilaju zalihe goriva, a istovremeno rastu prihodi od akciza na uvozne naftne derivate koji su sve značajniji u finansiranju vlasti u Srpskoj i Federaciji BiH. I u ovom vrznom kolu ispašta građanin.

U odnosu na prošlu godinu, kada je cijena goriva najčešće bila iznad dvije marke po litri, ove godine vozači su mogli sebi da priušte puniji rezervoar, a za manje novca. Međutim, i dalje negoduju.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Republike Srpske, koja se oglašava samo pismenim putem, odgovaraju da ovakav stav građana nije opravdan. 

U Udruženju vlasnika benzinskih pumpi, međutim, ne kriju da gomilaju zalihe goriva.

Nisu samo naftaši u dobitku. I državna kasa je sve punija.

Samo u prva tri mjeseca ove godine prihodi od akciza na uvozne derivate značajno su povećani u odnosu na isti period prošle godine, čak za 57 odsto.

Jedan od razloga može biti izmjena zakona o akcizama, posebno u smislu povećanja akciza.

Zbog ekonomske situacije mnogi su prinuđeni da četvotočkaše zamijene kakvim-takvim biciklima.

Ako je za utjehu, ni onima koji su u Evropskoj uniji ne cvjetaju ruže.

Za vozače u Republici Srpskoj i BiH dodatna informacija da će od 17. maja biti ukinuta prodaja lož ulja na benzinskim pumpama.

Trgovina ovim energentom biće obavljana isključivo dostavom auto-cisternama na adresu naručioca. To će dodatno uticati na povećanje prodaje dizelskih goriva.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

15.05.2016 18:50

A gdje će prodavati lož ulje, na kioscima? Od idiota je svašta očekivati.

ODGOVORITE
Name

Srpski jezik

15.05.2016 19:54

Pa piše ti u tekstu.S obzirom da auti nisu predviđeni da koriste ložu, ona se ukida na pumpama i koristiće se samo za grijanje, eventualno za polj. mašine i to sa dostavom u cisternama.