Pakao: Zastrašujući snimci iz Kanade!

Požar koji sedam dana besni u Kanadi zahvatio je dvostruko veću teritoriju, a zvaničnici strahuju da bi stihija mogla trajati mesecima, upozorivši da je situacija u tom regionu Alberte poznatom po naftnom pesku nepredvidiva i opasna.

Svijet 08.05.2016 | 11:46
Pakao: Zastrašujući snimci iz Kanade!

"Požar je i dalje velikih razmera i van kontrole je", rekao je ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl, prenosi AFP.

Društvene mreže preplavljene su zastrašujućim snimcima iz Alberte, a pojedini od evakuisanih ostavili su uključene kamere u stanu i tako onlajn posmatrali kako im gore stanovi. Pogledajte:

Usled vetrova, požar se kasno sinoć proširio istočno od grada Fort Makmari u kojem je izbio u prošlu nedelju, a skoro svih 25.000 ljudi koji su ostali zarobljeni na severnim obodima konačno su napustili grad, avionom ili u konvojima vozila.

Fort Mekmari, koji se nalazi u središtu područja naftnog peska u Kanade, gde je vatra progutala 1.600 kuća i drugih objekata, evakuisano je više od 80.000 ljudi.

Pogledajte kako izgleda evakuacija iz "pakla":

Teško savladiv požar udvostručio je razmere za samo jedan dan, zahvativši više od 200.000 hektara do ponoći i nastavivši da se dalje širi, saopštila je sinoć Služba za vanredne situacije u Alberti.

"Uslovi za širenje požara ostaju ekstremni", navodi se u saopštenju.

Niska vlažnost, visoke temperature koje dostižu 30 Celzijusovih stepeni i jaki vetrovi jačine od 40 kilometara na sat po šumama i šipražju osušenim usled dvomesečne suše raspiruju plamen.

Kanadski zvaničnici strahuju da će se sa vatrenom stihijom boriti mesecima, navodi AP.

Vlada u Alberti je saopštila da će obiman požar koji je izbio u toj provinciji danas zahvatiti više od 200.000 hektara i da će nastaviti da se širi usled vremenskih uslova.

Direktor Vatrogasne službe u Alberti Čed Morison rekao je da je jedina dobra vest to što vetar širi požar dalje od Fort Mekmarija i postrojenja za proizvodnju nafte.

Istovremeno, raste zabrinutost zbog posledica požara na naftnu industriju, ključnu za ekonomiju regiona.

(Mondo.rs)

(Foto: Printscreen/YouTube)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lijan

08.05.2016 10:05

Kakve li su ovo monstrouzne igrarije!?Nekome smeta I Kanada!?

ODGOVORITE
Name

војник

08.05.2016 10:26

Војна чузна кад отвара туђа врата, и његова ће неко однијети.

ODGOVORITE
Name

Bog je Jedan

08.05.2016 11:39

I Sve se Zbiva Bozjom Voljom Opomene Da je Bog Jedan Koji Nema Sudruga

ODGOVORITE