Partijski kongres nakon 36 godina

Lider Severne Koreje Kim Džong-un rekao je, na retkom partijskom kongresu, da je nuklearna proba te zemlje u januaru "istorijska".

Svijet 06.05.2016 | 20:40
Partijski kongres nakon 36 godina

"Naši vojnici su ove godine uspešno sproveli prvu probu hidrogenske bombe. To je istorijski događaj u poslednjih 5.000 godina istorije našeg naroda", rekao je Kim u govoru na kongresu vladajuće Radničke partije Koreje, jedine stranke u toj zemlji.

Severna Koreja je 6. januara saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

U Pjogjangu je danas počeo kongres vladajuće stranke i to je prvi takav skup posle više od tri decenije.

Na kongresu iza zatvorenih vrata Kim će izneti smernice odbrambene i razvojne politike, ali će to biti prilika za konsolidovanje njegove vlasti, jačanje lojalnosti vojske i naroda i promenu dela rukovodstva.

Sedmi kongres Radničke partije Koreje, prvi od 1980. godine, smatra se najvažnijim političkim događajem u Severnoj Koreji ove godine, navodi kineska agencija Sinhua.

Više od 100 stranih novinara bilo je pozvano na ovaj događaj, ali im je zabranjen ulazak u Dom kulture "25. april "u kome se kongres održava, javlja BBC.

Izveštaj s kongresa stranke objavljen je putem državne televizije koja je prikazala Kima za govornicom kako se obraća prisutnima u sali.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar