Davutoglu ne dolazi na otvaranje Ferhadije

Turski premijer Ahmet Davutoglu otkazao je posjetu Banjauci, potvrđeno je za BHRT.

Bosna i Hercegovina 05.05.2016 | 15:02
Davutoglu ne dolazi na otvaranje Ferhadije

On je trebalo da prisustvuje ceremoniji otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije i obrati se prisutnima. Tursku vladu će na ovoj svečanosti predvoditi neko od aktuelnih ministra.

Do otkazivanja posjete došlo je u danu kada je stigla vijest da je turski premijer, zbog neslaganja sa predsjednikom Turske Redžepom Taipom Ergoanom, saopštio je da odlazi sa mjesta predsjednika vlade.

Vanredni sastanci koji su uslijedili nakon toga onemogućili su dolazak premijera na svečanost otvaranja džamije u Banjaluci. Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, najavio je odlazak poslije sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

(BHRT)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.05.2016 13:38

Rasplakah se! :D

ODGOVORITE
Name

Igor iz Svedske

05.05.2016 18:26

To jer imaju unutrasnji rat premijer i predsednik, a bore se trenutno za bezvizni rezim pa...

Name

Dure

05.05.2016 13:54

Vidis ti to... Turcima netrebaju protest da be smijenili nekoga. Oni to lijepo I civilizovano zavrse.

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.05.2016 13:58

Jeste! Džihadlija smenio normalnijeg. Da nije pristao, smenjenom bi sledio svilen gajtan. Turska klizi u žestok radikalizam, sad će i poturice da dignu rep.

Name

re dragan

05.05.2016 14:08

Nije Davutoglu normalniji nego puno mudriji. On je idejni vodja Neoosmanizma u 21. vijeku i to radi parama i nametanjem njihove "kulture" kroz serije povezivanja opstina lagane investicije itd... Procitaj dr Tanackovica i njegove knjige o Neoosmanizmu i bice ti jasno ko je Davutoglu.

Name

nema mesa

05.05.2016 14:51

Eto Dragane radi tebe i takvih kao ti nema vise izvoza mess iz RS u Tursku.Bas si pametan sa svojim komentarom.Steta sto ti neko daje prostor,tebi i slicnima,da nisko nacionalisticki udarate poljudima

Name

Dragan

05.05.2016 18:10

Da se ja pitam, sa Turskom ne bi imali ni diplomatske odnose. Sve dok ne shvate da im ovo nije babovina, niti im Alija u amanet može da ostavi moju dedovinu. Kad upristoje retoriku, prestanu da podržavaju napaljene hodžice, budu se ophodili sa poštovanjem prema mom narodu - tad bi mogli da razgovaramo o ekonomiji, kulturi, veri i svim drugim stvarima.