Sudom tražiti spise o generalu Đukiću

Odbrana generala Novaka Đukića, koji je osuđen u Sarajevu na 20 godina zatvora zbog slučaja "Tuzlanska kapija", tražiće na ročištu u petak, 15. aprila, pred Višim sudom u Beogradu da se sudskim putem iz Sarajeva dostave kompletni spisi o ovom slučaju, s obzirom da ni poslije mjesec dana još nije udovoljeno ovom zahtjevu, rekao je Srni Đukićev advokat Milorad Konstantinović.

Bosna i Hercegovina 13.04.2016 | 11:20
Sudom tražiti spise o generalu Đukiću

Povodom zahtjeva Ministarstva pravde BiH da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva, Konstantinović je rekao da je tražio od Suda u Sarajevu da mu dostavi kompletne spise predmeta u elektronskoj formi, ali da tom zahtjevu još nije udovoljeno.

"Kada u Beogradu bude ročište, onda ću tražiti da se pribavi sudskim putem i da se sud upozna o kompletnim spisima iz Sarajeva", rekao je Konstantinović.

On je dodao da BiH prvo treba da dostavi kompletne spise predmeta sudu u Beogradu da bi se upoznao o toku tog procesa pred Sudom BiH, te utvrdio da li je taj postupak bio pravičan ili nije.

"Bez toga se sve svodi na puke formalnosti i bilo kakva presuda o priznanju presude Suda BiH, bez uvida u komplente spise predmeta, bila bi neosnovana", naveo je Konstantinović.

On je podsjetio da je tražio spise iz Sarajeva prije mjesec dana, ali da je do sada iz Sarajeva dobio samo jedan faks, u kojem se od njega traži da precizira koje dokumente tačno traži.

"Ja sam rekao da tražim kompletne spise, jer nisam imao priliku ni da izvršim uvid u spise predmeta da bi mogao taksativno da navodim. Tražim kompletne spise, sve što se u tom predmetu nalazi, znači od foto-dokumentacije, zapisnika, pisanih dokaza, izjava svedoka i tako dalje", rekao je Konstantinović.

Prema njegovim riječima, u slučaju da mu svi spisi budu dostavljeni, to ne znači da će odbrana pred sudom u Beogradu izvoditi svjedoke i dokaze u vezi sa činjeničnim stanjem.

"Odbrana može eventualno da izvodi dokaze i svedoke u pravcu toga da postupak pred Sudom BiH nije bio pravičan, ali ne može utvrđivati činjenično stanje i ulaziti u meritorno stanje", naveo je Konstantinović.

Pred Višim sudom u Beogradu za petak, 15. april, zakazano je ročište, na kojem bi trebalo da bude razmatran zahtjev Ministarstva pravde BiH za priznavanje presude kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora za ubistva na Tuzlanskoj kapiji.

Ročište je zakazano za 13.00 časova u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Prvobitno ročište je odgođeno zbog zdravstvenog stanja generala Đukića.

Ministarstvo pravde BiH traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva i da Novak Đukić 20-godišnju kaznu za navodno počinjeni ratni zločin u Tuzli služi u Srbiji, gdje se trenutno nalazi.

Prema ranijem pisanju "Večernjih novosti", vještaci iz inostranstva utvrdili su da ljudi na Tuzlanskoj kapiji tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja, čime je opovrgnuta zvanična verzija ovog događaja.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar