Ultimatum SAD: Asad pada do 1. avgusta

Državni sekretar SAD Džon Keri kaže da sirijska vlada i oni koji je podržavaju u Moskvi i Teheranu imaju rok do avgusta da počnu tranziciju za smenu Asada.

Svijet 04.05.2016 | 08:27
Ultimatum SAD: Asad pada do 1. avgusta

Ukoliko se to ne dogodi biće suočeni s novim pristupom SAD za kraj petogodišnjeg rata u Siriji.

Imajući u vidu mnogobrojne neispunjene pretnje SAD tokom čitavog sukoba, od proglašenja da su Asadovi dani odbrojani još pre pet godina do pretnje vojnom akcijom ako se upotrebi hemijsko oružje, nije jasno kakve bi posledice mogao imati Kerijev ultimatum, ocenjuje agencija AP.

Američka agencija navodi i da je malo verovatno da će vlada SAD, koja se dugo protivila aktivnijoj američkoj ulozi u borbama u Siriji, značajno pojačati svoje vojno prisustvo u Siriji uoči izbora za novog šefa Bele kuće.

"Datum za tranziciju je 1. avgust. Došli smo do maja. Ili će se nešto desiti u ovih narednih par meseci ili SAD traže veoma drugačiji put", rekao je Keri novinarima u Stejt departmentu.

Keri je osudio napad na bolnicu u Alepu u kojem je ubijeno najmanje 20 ljudi i rekao da je raketa izgleda ispaljena s teritorije pod kontrolom pobunjenika.

On je rekao da su SAD protiv nasilja nad civilima, bez obzira da li ga čini Asadov režim ili opozicione trupe, ali je najviše kritikovao Asada, Rusiju i Iran koje podržavaju njegov režim.

"Ako Asad ne prihvati to, očigledno će biti posledica. Jedna od njih bi mogla da bude totalno uništenje prekida vatre i vraćanje na rat. Mislim da Rusija to ne želi. Mislim da Asad neće imati koristi od toga. Moglo bi biti i drugih posledica o kojima se raspravlja. To je za budućnost", rekao je Keri.

On je rekao da SAD i Rusija rade na detaljima trajnijeg primirja koje bi obuhvatilo Alep, ali je i naglasio da opozicija nikada neće prihvatiti Asadovo liderstvo.

Keri je rekao da je preneo kolegama u Moskvi i Teheranu da mira neće biti u Siriji ako ne budu spremni na novu sirijsku vladu.

"Asad ne može ujediniti zemlju", rekao je Keri.

Izvor: Beta/AP

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

007

04.05.2016 07:06

Sirija je bila ujedinjena i napredna zemlja sve dok niste vi "uvezli svoju demokratiju". Zašto ne rušite nedemokratski režim u Saudijskoj Arabiji? Tamo "cvjeta" demotratija u kojoj vlada šerijat.

ODGOVORITE
Name

Radovan

04.05.2016 08:18

Domokratije koje oni uvode su poznate, Kosovska, Iračka itd

Name

Ja

04.05.2016 08:24

Cuj da sruse rezim u Saudiskoj Arabiji...tebi nije dobro! :-) A ko ce onda placati ISIL i pobunjenike u Siriji?? Pa nece Merkelova valjda, preko Erdogana?

Name

Hm

04.05.2016 08:35

Diktator Saudijske Arabije im je glavni partner na bliskom istoku. Sve pare koje diktator zaradi na nafti, koristeći američku tehnologiju, diktator troši na oružje koje opet kupuje jedino od američkih trgovaca oružjem. Ako diktator plati dovoljno, trgovci oružjem će isposlovati da američke vojne snage bombarduju Ameriku, da ne govorim o ostalim.

Name

Kiki

04.05.2016 08:57

Asad je jedno obicno smece.

ODGOVORITE
Name

Ja

04.05.2016 10:15

A ti si Klintonova .urva!

Name

Volga

04.05.2016 09:03

Sve je jasno.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

04.05.2016 15:44

Baš zanimljiva izjava. Volio bih vidjeti šta će to oni preduzeti. Izgleda da im je još u džepu kalendar od prije 15 godina. Imam osjećaj da će se Rusi i Iranci toliko prepasti i da će odmah pristati na sve. Stvarno u zadnje vrijeme u SAD-u rapidno raste broj mentalno oboljelih. Prije će sletiti Obama sa vlasti nego Asad. Nisu Rusi intervenisali zbog toga da bi se skinuo Asadov "režim" a dovela silom na vlast umjerena do zuba naoružana opozicija. E da, sada se i ona kao nešto pita hehe

ODGOVORITE
Name

Brle

04.05.2016 17:08

Nista mi nije jasno. Kada je opozicija odlucivala, jedino u SAD-u, Ali ovamo nije nigdje nikada.

ODGOVORITE