Vanredna situacija u Makedoniji, demolirana kancelarija Ivanova

Demonstranti revoltirani odlukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira aktere afere "Bomba" sinoć su izašli na ulice i demolirali kancelariju Ivanova.

Region 13.04.2016 | 08:40
Vanredna situacija u Makedoniji, demolirana kancelarija Ivanova

Grupa demonstranata demolirala je i jajima gađala zgradu u kojoj se nalazi kancelarija makedonskog predsednika koja je bila pod jakim policijskim obezbeđenjem, prenose makedonski mediji.

Demonstranti su polomili prozore kancelarije Ivanova nakon čega su otišli ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade. Na ulicama su bile prisutne i jake policijske snage.

Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova. Kordon policije ih je sprečio da dođu do zgrade nakon čega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačano u gradu.

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev rekao da je predsednik Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar.

"Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država... Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju", rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

Protestovalo se i ispred sedišta glavne makedonske opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Podsećamo, Ivanov je juče pomilovao sve osumnjičene za učešće u ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom zbog prisluškivanja, preneo je Rojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

Izvor: B92

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

lijan

13.04.2016 06:52

Bravo Makedonijo!rasturiti bagro da im se trag nezna!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.04.2016 06:58

Svako se bori za svoje...a samo mi se divimo drugima u borbi iz kuce

ODGOVORITE
Name

fc

13.04.2016 07:50

Ovo treba da uradi RS I CIJELOJ BiH dosta nam je vise ove bande tj.POLITICARA a NAROD U RS i BH je VISE NEGO DOBAR nema veze koja nacija NEMA GA BOLJEG U CIJELOM SVIJETU SAMO IH ZAVADAJU POLITICARI

Name

tr

13.04.2016 08:24

Slazem se u onom dijelu koji se odnosi na demonstracije u Srpskoj, ali ne vidim razlog zasto se u ovom kontekstu pominje i Federacija (jer su demonstracije u Tuzli i Sarajevu imale, kako se ispostavilo politicku konotaciju). A, sto se tice mirnih demonstracija u Srpskoj - obavezno i to sto prije!!!

Name

Misko

13.04.2016 07:18

Makedonci medjusobno ratuju a siptari sjede i cekaju svoj momenat.

ODGOVORITE
Name

S

13.04.2016 07:44

U odnosu na RS, Makedonija je meka parlamentarizma.

ODGOVORITE
Name

Simbolika

13.04.2016 07:51

Simbolicno je da kad bacis jaje na nekoga. To dokazujes da imas muda. A kod nas je narod kao kokosi koja ne nose jaja i samo reaguju na : Iššššššššš. To Makedonci sa jajima. Pokazite nasim jajarama kako se to radi.

ODGOVORITE
Name

ždero

13.04.2016 08:16

Budale, nemaju podršku na izborima pa organizuju ovakve gluposti. Sve ovo treba pendrekom preko leđa.

ODGOVORITE
Name

Protiv svake vlasti do sada

13.04.2016 08:31

Ja ću moj "pendrek" dati tvojoj gospoji, ali ne po leđima.

Name

Respect

13.04.2016 08:35

E tako se to radi, to je prava opozicija!

ODGOVORITE
Name

Mi

13.04.2016 08:42

Mi smo najgori ! Tripimo bagru Koja nas tlaci.samo se Kuci.o, a nemamo mu.a!neka nas tlace i. Treba.stidim se Kakvi smo beskicmenjaci

ODGOVORITE