Obama: Putin podriva evropsko jedinstvo

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da njegov ruski kolega Vladimir Putin pokušava da podrije evropsko jedinstvo jer Evropu vidi kao prijetnju.

Svijet 26.04.2016 | 10:00
Obama: Putin podriva evropsko jedinstvo

U intervjuu za "Si-Bi-Es njuz", Obama je rekao da evropska migrantska kriza predstavlja problem za SAD.

"Ali što još važnije je, više strateški, opterećenje koje migrantska kriza izaziva u evropskoj politici, odnosno način na koji napreduje nacionalizam krajnje desnice, a to je stepen do kojeg se podstiče raspad evropskog jedinstva, što u nekim slučajevima eksploatišu neki poput gospodina Putina", rekao je predsjednik SAD, prenosi AFP.

Putin doživljava NATO alijansu, EU i transatlantsko jedinstvo kao prijetnju, dodao je Obama.

"Sada, mislim da griješi. Ja sam mu naznačio da je, u stvari, jaka, ujedinjena Evropa koja sarađuje sa snažnom, otvorenom Rusijom, pravi recept", izjavio je američki lider i dodao da u tom pogledu, ruski predsjednik "još nije u potpunosti ubijeđen".

Obama je govorio na kraju putovanja po Bliskom istoku i Evropi, gdje je pozvao evropske lidere da pokažu veće jedinstvo kada je riječ o ekonomskoj krizi, prijetnji od islamističkog terora i velikog protoka migranata sa Bliskog istoka i drugih lokacija.

Takođe je pozvao Britance da na referendumu u junu ne glasaju za napuštanje EU.

Izvor: SRNA

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

snouden

26.04.2016 08:11

Evropsko jedinstvo koje se zasniva na ugrožavanju nacionalnih manjina,i bombardovanje neistomišljenika.Bombardovanje civila,zena dece,radnika kao što ste to uradili Srbiji ,zlotvore satanisticki.Podržali ste Hrvstsku da udje u EU,zašto???Ona je nastala na genocidu i etničkom čišćenju od 1941i 1991 godine....Zašto Srbiju niste primili ,zašto srpski narod stalno uslovljavate ako je Evropska Unija ravnopravna.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

26.04.2016 12:35

Напад је најбоља одбрана!

Name

semberac;

29.04.2016 19:19

KAKO TO'ODJEDANPUT "PUTIN;RUŠI EUROPA.AMERIKA, SRUŠILA YUGU, IRAK,LIBIJA,ALŽIRSKE,KOMPLET:BLIŽINI IZTOK:ZAKUHALI'Ur SIRIJI. ALI KO RADI TAJ I GREŠI:PITNI, ZAMRSIO RAČUNE.SADA NEZNAJU KAKO,SE REŠITI GURU. SVAKI VOZ'IMA ZADNJU STANICA.

Name

VRS RVI

26.04.2016 10:08

Naravno da smatra kao prijetnju. Što se (ne)jedinstva EU tiče tu je SAD najzaslužniji. Ne može se do vijeka ubijati sve redom zbog interesa. EU je to prva osjetila jer je bliža a malo kasnije će i SAD. Sada će u EU doći upravo dobar dio onih željnih osvete. Što se Rusije tiče postoji "podrivanje" samo ako se u to računaju kontrasankcije. Ne mora ona više ništa da radi mada bi itekako mogla. Niko im ne brani da se čvršće ujedine osim njih samih. Dolazi đavo po svoje pa je sada Rusija kriva što im ne pomogne. Eto im Obame kada je ovako rječit. Putin ispunjava svako svoje obećanje za razliku od svih ostalih zajedno a u ovom slučaju im nije ništa obećao. Naravno.

ODGOVORITE
Name

MD

26.04.2016 10:34

Ovi zlocinci,amerikanci,ne kapiraju da ne mogu vise da turaju nos gdje hoce i nisu svjesni da bi mogli da dobiju po nosu. Ajmo jenki, brinite se o svom kontinentu.

ODGOVORITE
Name

Domana

26.04.2016 16:50

I ovaj se uklapa , u Ducicevu tezu o hrabrosti .

ODGOVORITE