Šta znamo u pet tačaka - prvi presjeci

Prvi preliminarni rezultati pristižu, a iz podataka i izjava analitičara se već mogu izvući neki podaci za početak izborne noći 2016. godine.

Srbija 24.04.2016 | 21:50
Šta znamo u pet tačaka - prvi presjeci

Samo dve stranke sigurne - Samo SNS i SPS imaju siguran, dvocifreni rezultat. SNS će imati ako ne apsolutnu, onda ubedljivu većinu u parlamentu, a iza njih će biti možda partneri, a možda opozicija iz SPS. Ni jedna ni druga strana nisu želele da za B92 govore o eventualnoj posleizbornoj saradnji, ni međusobnoj, ni sa nekim drugim.

SRS se vraća u parlament, za demokratsku opoziciju se ne zna - razuđena demokratska opozicija neće moći da odahne i da bude sigurna u poslaničke klupe još nekoliko sati - različiti izvori govore različite stvari pa su sa obe strane cenzusa, u zavisnosti koga pitate i DS i SDS-LDP-SVM i DSS-Dveri i DJB.

Na drugoj strani, SRS posle pauze, a na krilima oslobađajuće presude u Hagu Vojislavu Šešelju zauzima treće mesto i sigurno je iznad cenzusa. Doduše, daleko ispod najavljenih 20 odsto.

Neregularnosti tema broj dva - osim postizbornih pregovora, druga važna tema narednih dana svakako će biti brojne prijave o neregularnosti o kojima pre svega pričaju iz redova DS. Kako su rekli, nešto od toga je "raskrinkano", a čekaju se izjave iz RIK.

Ključna borba za Vojvodinu - važna borba za SNS, ali i budućnost DS biće Vojvodina.

Jedni žele da se dočepaju vlasti u pokrajini, a drugi da je nikako ne ispuste - prema prvim rezultatima SVM ima veliku prednost i on će birati partnera (u Vojvodini izašli sami, u republici sa SDS i LDP), a dve stranke sa bazom u Beogradu su bile na 12 odsto, ali ubrzo je stigla informacija da naprednjaci ipak imaju bolji rezultat.

Tiha dva sata - za razliku od ranijih izbornih noći, ova je počela prilično mirno, u skladu sa kampanjom. Osim političara, nedostaje i podataka, pa još ne znamo kolika je procenjena konačna izlaznost.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar