U Hrvatskoj 18 Josipa Broza i 16 Pavelića

U Hrvatskoj živi 18 ljudi sa imenom nekadašnjeg komunističkog lidera Josipa Broza i 16 onih koji se zovu po ozloglašenom ustaškom vođi Ante Paveliću.

Region 24.04.2016 | 13:40
U Hrvatskoj 18 Josipa Broza i 16 Pavelića

Svaki od njih je zbog imena koje nosi imao po neku dogodovštinu, prvi, imenjaci nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, uglavnom prijatne, a drugi, imenjaci zloglasnog ustaškog vođe, i ne baš prijatne.

Jedan od 18 Josipa Broza kaže da mu nikada nije padalo na pamet da promeni ime.

"I da se opet rodim, voleo bih se isto zvati", rekao je Josip Broz (63) iz Našica, čiji su roditelji hteli da se zove Stjepan, ali je sveštenik na krštenju predložio da se zove Josip, po stricu.

Za današnji zagrebački "Večernji list" o zgodama sa imenom govorio je i Josip Broz (60) iz Sesveta, koji je zbog poznatog imena i prezimena najbolje dočekivan u Srbiji, gđe je služio vojsku, i na Kosovu, gde je odlazio poslom.

"U jednoj birtiji u Slavonskom Brodu kada se doznalo moje ime i prezime vlasnici su isti tren zatvorili birtiju za ostale goste, kazavši da im je u gostima Josip Broz, pa slave", priča ovaj Broz. Imenjaci zloglasnog ustaškog vođe bili su manje susretljivi prema novinarima, ali su dvojica pristala da razgovaraju o svom imenu.

Ante Pavelić iz Starih Mikanovaca ispričao je da nije oduvek nosio ovo ime. "Rođen sam na dan svetog Ante i pre je bio običaj da se deci, kada su rođena u te dane daju imena svetaca na čiji su dan rođena", rekao je ovaj Pavelić, čiji se otac bojao dati mu ime Ante, pa ga je nazvao Petar. Iz principa, zato što je rođen na dan svetog Ante, on je 1989. godine promenio ime Petar u Ante.

"Da nisam rođen na taj dan, ime sigurno nikada ne bih menjao, ostao bih Petar", kaže Ante i dodaje da, iako nosi ovo ime i prezime, nikada to nije povezivao sa NDH i ustaškim vođom. Jedan drugi Ante Pavelić priča da je od rođenja bio u nezgodama zbog imena i prezimena, te da je prije 40-ak godina silom bio prinuđen da promeni prezime.

Ante Pavelić iz Vukovara tvrdi da su ga, nakon što se Titu žalio zbog posla, pozvali iz opštine i naredili da promeni prezime. Uzeo je majčino prezime Knežević, ali je 1992. godine vratio prezime Pavelić.

"I danas kad me negde prozovu svi se okreću kao da vide belu vranu. Mnogi ostanu u neverici kada im kažem kako se zovem", dodaje ovaj Ante Pavelić.

Komentari / 0

Ostavite komentar